Somalia: Românii de pe nava Asian Glory au scăpat, definitiv, de piraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Asian Glory e aproape de apele teritoriale somaleze
Nava Asian Glory e aproape de apele teritoriale somaleze

Membrii echipajului navei Asian Glory - din care fac parte şi doi marinari români - sunt în siguranţă şi nevătămaţi, iar vasul deturnat vineri seara de piraţi este aşteptat să ajungă luni dimineaţă în apele teritoriale ale Somaliei, a anunţat duminică armatorul navei, agenţia Zodiac Maritime.

UPDATE Răscumpărarea celor două nave cu români la bord va ajunge lejer la două, trei milioane de dolari, potrivit unui expert

Expertul în piraterie Peter Lehr a declarat că răscumpărarea navelor "Asian Glory" şi "St James Park", nave care au căzut în mâinile piraţilor somalezi la sfârşitul anului trecut ar putea ajunge la două-trei milioane de dolari, relatează Sofia News Agency,

Într-un interviu pentru postul de radio Darik, Lehr a precizat că piraţii somalezi au de obicei grijă de echipaj, în cadrul negocierilor pentru răscumpărare.

"Piraţii ştiu cât de departe pot merge cu cererile, iar şi forţele navale occidentale ştiu cât de departe pot merge pentru a salva marinarii", a subliniat el.

Într-un comunicat publicat duminică pe site-ul companiei, aceasta afirmă că "toţi membrii echipajului sunt în siguranţă şi nevătămaţi".

În ceea ce priveşte nava St. James Park, din echipajul căreia fac parte alţi doi marinari români şi care a fost deturnată în data de 28 decembrie, Zodiac afirmă că prioritatea sa rămâne revenirea rapidă şi în siguranţă a marinarilor şi a navei.

St. James Park a ancorat sâmbătă după-amiază în largul coastelor somaleze, însă armatorul a precizat că încă nu are nici un contact cu piraţii.

Asian Glory, care transporta maşini din Singapore către portul Jeddah din Arabia Saudită şi naviga sub pavilion britanic, a fost deturnată vineri seara, la peste 600 de mile maritime de coastele Somaliei, în afara zonei de acţiune a forţei navale europene din zonă. Nava are un echipaj format din 25 de persoane - opt bulgari, zece ucraineni, cinci indieni şi doi români.

St. James Park transporta substanţe chimice din Spania către Thailanda şi a fost deturnată în data de 28 decembrie. La bordul vasului se află 26 de membri ai echipajului - ruşi, indieni, bulgari, filipinezi, turci, ucraineni, români, un polonez şi un georgian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite