Bombardiere ruseşti, interceptate în spaţiul aerian al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poze rare cu bombardiere ruseşti ce au intrat în spaţiul aerian britanic, indică faptul că maşinăriile de război ale Moscovei devin din ce în ce mai îndrăzneţe, au declarat analiştii, în timp ce Rusia neagă orice încălcare teritorială.

Ministerul britanic al Apărării a dat publicităţii imagini cu două bombardiere ruseşti de tip Tu-160 (cunoscute sub numele de Blackjack în rândul forţelor NATO), despre care susţine că au fost realizate la începutul acestei luni, în timp ce survolau spaţiul aerian al Marii Britanii, în apropierea insulelor Hebride din Scotia.

"Acesta nu este un incident neobişnuit şi probabil mulţi oameni vor fi surprinşi să afle că echipajele noastre au reuşit să intercepteze aeronavele Rusiei în mai bine de 20 de astfel de cazuri, numai în ultimul an", a declarat comandantul Escadronului 111, Mark Gorringe.

Multe dintre imaginile realizate surprind numele rusesc Vasily Reshetnikov, pilot sovietic ce a luptat pe Frontul de Est, în al doilea Război Mondial.

Autorităţile militare au confirmat că navele lor au fost în acea zonă, dar au negat încălcarea spaţiului aerian al Marii Britanii. "Avioanele noastre respectă normele internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian în zona apelor neutre, dar fără a încălca graniţele ţărilor străine. Zborul de rutină al transportatoarelor de rachete s-a desfăşurat conform acestor reguli", a declarat, pentru CNN, purtătorul de cuvânt rus al Ministerului Apărării, locotenent colonelul Vladimir Drik.

"Rusia este o ţară exportatoare de petrol, prin urmare banii disponibili pentru forţele armate sunt mai mulţi faţă de  1990, când erau  în stare de faliment", a declarat analistul Tim Ripley. El susţine că activitatea aeriană  intensă a Rusiei a început la scurt timp după încăierarea teritorială cu Georgia.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite