"Renaşterea africană", o versiune controversată a "Statuii Libertăţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia a costat 20 de milioane de dolari
Statuia a costat 20 de milioane de dolari

Africa are propria ei "Statuie a Libertăţii". De fapt, monumentul se numeşte "Renaşterea africană" şi a fost dezvelit la Dakar în prezenţa a douăzeci de şefi de state africane, reprezentând peste o treime din totalul ţărilor de pe acest continent, fiind însoţit de mesajul de înfiinţare a "Statelor Unite ale Africii".

Mesajul a fost lansat de preşedintele Senegalului, Abdoulaye Wade, care a precizat că a sosit "timpul decolării" pentru un continent tot mai curtat pentru bogăţiile subsolului şi pentru uriaşa piaţă potenţială de desfacere de un miliard de locuitori.

Monumentul nu a fost apreciat şi de opoziţie. Circa o mie de persoane, aparţinând partidului de opoziţie, au cerut demisia şefului statului senegalez, în vârstă de 84 de ani, aflat la putere din anul 2000. Manifestanţii au criticat totodată costul colosal al acestei statui, circa 20 de milioane de dolari, în condiţiile în care Senegalul este o ţară extrem de săracă.

O "Statuie a Libertăţii" construită de nord coreeni

Monumentul dezvelit în Senegal are o înălţime de 52 de metri, depăşind celebra Statuie a Libertăţii de la New York, şi a fost construită de muncitorii nord-coreeni. Statuia este lucrată în bronz şi reprezintă un cuplu african şi copilul lor.

La evenimentul care a marcat şi 50 de ani de independenţă a Senegalului, fostă colonie franceză, au participat artişti cunoscuţi, precum Akon şi Manu Dibango, dar şi personalităţi afroamericane, precum reverendul Jesse Jackson.

"Renaşterea africană" rivalizează cu Turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertăţii de la New York şi statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite