2008, primul an fără gheaţă la Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldurile din vara aceasta vor topi toţi gheţarii din Oceanul Arctic Pentru prima dată în istorie, în această vară, gheaţa de la Polul Nord se va topi în întregime. Fenomenul e

Căldurile din vara aceasta vor topi toţi gheţarii din Oceanul Arctic

Pentru prima dată în istorie, în această vară, gheaţa de la Polul Nord se va topi în întregime. Fenomenul e provocat de încălzirea climei terestre.

Oamenii de ştiinţă avertizează că probabilitatea topirii întregii calote glaciare nordice, în timpul acestei veri, este mai mare de 50%. Estimarea savanţilor se bazează pe nivelul-record de topire a gheţarilor, înregistrat anul trecut, când apele Oceanului Arctic au devenit "deschise" până la mai puţin de 1.200 km de Polul Nord.

Calota se va topi între 70 şi 100%

"Aproximativ 70% din gheaţa care acoperea, în primăvară, Oceanul Arctic a fost formată pe parcursul iernii trecute. Aceasta înseamnă că este posibil ca această gheaţă să se topească în proporţie de cel puţin 70% sau chiar în întregime, până la toamnă.

Depinde de valorile pe care le va înregistra, în lunile iulie şi august, intensitatea vântului şi de câte ore de soare vor fi", a precizat Mark Serreze, cercetător la Centrul Naţional de Control al Zăpezii, din Colorado, SUA.

Oamenii de ştiinţă care studiază fenomenele de la Polul Nord sunt unanim de acord cu această posibilitate, cu atât mai mult cu cât şi observaţiile din satelit şi cele ale cercetătorilor de la NASA converg către aceeaşi concluzie.

Bogăţiile naturale vor putea fi exploatate

Apreciată drept "dramatică" din punctul de vedere al consecinţelor asupra naturii, topirea calotei de "gheaţă veşnică" de la Polul Nord va avea urmări favorabile în plan economic.

Zăcămintele de petrol şi cele minerale, până acum inaccesibile, devin incomparabil mai uşor de ajuns, în scopul exploatării şi valorificării. Gheaţa care se va forma de acum înainte, de la an la an, în timpul iernii polare nu va mai avea nici pe departe grosimea şi duritatea celei din milenara calotă arctică.

În plus, navigaţia la Polul Nord va fi mult mai uşoară, timpul spărgătoarelor de gheaţă trecând în planul amintirilor. "Apele Oceanului Arctic vor deveni, curând, <> , libere de gheaţă, poate, pentru prima dată, chiar din acest an", a mai spus dr. Serreze.

Gheaţa se topeşte rapid

Observaţiile făcute din satelit atestă extinderea găurilor de gheaţă, numite polynya. Acestea devin tot mai frecvente şi se extind neîncetat, tinzând să se unească între ele. Chiar şi eschimoşii care trăiesc în zona Golfului Baffin, între Canada şi Groenlanda, declară că gheaţa se topeşte "văzând cu ochii".

Spre deosebire de albul scânteietor al calotei ce reflecta soarele, apele întunecate ale Oceanului Arctic vor atrage tot mai mult razele şi căldura solară, făcând ireversibil procesul de încălzire.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite