Vom avea plaje ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională Apele Române doreşte exploatarea raţională a litoralului. Cu două luni înainte de deschiderea oficială a noului sezon estival, pe plajele litoralului românesc au

Administraţia Naţională Apele Române doreşte exploatarea raţională a litoralului.

Cu două luni înainte de deschiderea oficială a noului sezon estival, pe plajele litoralului românesc au început deja lucrările de ecologizare. Aceste lucrări vor fi urmate de cele de afânare a nisipului, iar pe 26 martie, nouă porţiuni de plajă vor fi închiriate şi amenajate conform cerinţelor Uniunii Europene.

Administraţia Naţională Apele Române - Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) Constanţa va închiria, pentru o perioadă de 10 ani, porţiuni de plajă în staţiunile Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Olimp şi Venus.
Din sumele percepute pe închiriere, DADL va reţine o cotă-parte, de 50 la sută, iar diferenţa va merge la bugetul de stat.

Banii reţinuţi de DADL vor fi utilizaţi pentru protecţia şi conservarea plajelor, lucrări de reabilitare, executarea tuturor lucrărilor de întreţinere a plajelor pe sectoarele necontractate şi a lucrărilor de evacuare a algelor depuse pe mal. DADL se obligă, în plus, să actualizeze cadastrul plajelor, să promoveze studii şi proiecte privind stoparea proceselor de eroziune marină şi să furnizeze utilajele necesare lucrărilor de conservare şi pregătire a plajelor.


Adio comerţ ambulant


"Până la jumătatea lunii aprilie, toate lucrările de ecologizare pe litoral se vor termina. Apoi vor fi predate operatorilor care au câştigat licitaţiile. Prin această acţiune sperăm într-o exploatare raţională în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DADL Constanţa, Catălin Anton.


Operatorii au obligaţia să întreţină şi să igienizeze zilnic sectorul închiriat, să asigure condiţii sanitare şi de protecţia mediului în zonele de îmbăiere şi de plajă. Ei nu vor putea ridica niciun fel de construcţii pe aceste sectoare. Cei care închiriază zone de litoral vor fi direct răspunzători de salubrizarea zilnică şi de îndepărtarea comercianţilor ambulanţi. Monitorizarea apei mării este o altă obigativitate a celor care vor să închirieze un sector de plajă.


Aceştia vor trebui să sesizeze imediat autorităţile de gospodărirea apelor şi protecţia mediului, dar şi autorităţile de sănătate publică despre eventuala prezenţă a unor substanţe toxice. Şi autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază administrativă teritorială se află plajele cu destinaţie turistică nu sunt absolvite de obligaţii. În sarcina lor revine asigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei turistice.

Interzis pentru animale!

Pe plajele cu destinaţie turistică, potrivit cerinţelor UE, nu sunt admise alte construcţii sau dotări decât module de grupuri sanitare, dacă sunt amplasate în zona limitrofă, posturi de prim-ajutor şi de salvare, instalaţii de captare a energiei solare în zona bateriilor de duş şi dotări de agrement specifice plajei. Pentru protecţia turiştilor, pe litoralul Mării Negre se va interzice accesul persoanelor cu animale.

Circulaţia şi staţionarea maşinilor este, de asemenea, interzisă, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative sau a utilajelor de întreţinere a plajelor. Operatorii de plajă care nu respectă obligaţiile contractuale vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, ori de câte ori va fi nevoie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite