Marea Britanie începe să foreze în ape contestate de Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă britanică a început să foreze în căutare de petrol în apele teritoriale ale insulei Falkland, deşi întâmpină o puternică opoziţie din partea Argentinei.

Platforma a fost remorcată până la 100 kilometri în nord de teritoriul britanic în Atlanticul de Sud, anunţă BBC. Argentina susţine că este suverana regiunii şi deţine insulele Malvine şi a impus restricţii.

Ministrul Apărării britanic Bill Rammel spune că Guvernul britanic deţine "dreptul regitim" să construiască o industrie petrolieră în apele sale.

Într-o declaraţie adresată Bursei de Valori londoneze ministrul spune că "puţul va ajunge până la o adâncime estimată de circa 3.500 de metri. Operaţiunile de forare durează aproximativ 30 de zile potrivit estimărilor şi un anunţ ulterior va fi făcut în momentul în care se vor termina forările."

Rammel a mai spus că Guvernul va face "orice paşi sunt necesari" pentru a proteja insulele şi că Argentina a fost "avertizată de acest lucru".

Argentina a ameninţat că va lua "măsuri adecvate" pentru a opri exploatarea britanică în apele contestate din jurul insulelor şi că se aşteaptă să primească sprijin de la ţările din America Latină din regiune.

Argentina deja se bazează pe suportul preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care susţine că Marea Britanie este "iraţională" şi că "timpul imperiului a trecut".

Daniel Ortega, preşedintele Nicaragua a cerut "Marii Britanii să cedeze teritoriul insulelor Malvine proprietarului de drept - Argentina."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite