FOTOGALERIE Preşedintele Parlamentului European, luat la întrebări despre ACTA pe facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz răspunde la întrebări despre ACTA pe facebook
Martin Schulz răspunde la întrebări despre ACTA pe facebook

Parlamentul European respinge sau reciclează ACTA, într-un ambalaj mai prietenos cu utilizatorii afectaţi de ea? Preşedintele instituţiei, Martin Schulz, a răspuns „cu mănuşi” la întrebări live, în discuţia de o oră organizată pe facebook la ora 15.30, ora României.

De ce am avea încredere într-un document cum este ACTA, când aflăm despre existenţa sa de pe Wikileaks? Nancy Baran a primit un răspuns la această întrebare de la Martin Schulz, azi, în conversaţia organizată pe pagina Parlamentului European.

Este ACTA un document periculos? Accesul liber la toate informaţiile, inclusiv folosirea produselor culturale este de maximă importanţă, admite el; deşi „proiectul ACTA nu este, probabil, suficient de clar în privinţa echilibrului necesar pentru a garanta acest liber acces, fără a afecta drepturile de autor”.

Provocarea utilizatorului AnonNews Client Int de a răspunde şi la întrebări „fierbinţi”, şi nu doar la cele de informare sau generale a primit un răpuns „cu mănuşi” din partea instituţiei, conform căruia toate întrebările despre ACTA sunt de o importanţă critică, din moment ce sunt adresate de cetăţeni.

Martin Schulz a glumit la înterbarea dacă se teme de un atac al Anonymous, dacă s-ar întâmpla asta, a replicat el, nu ar mai putea sta de vorbă cu cei care l-au asaltat cu întrebări. Schimbul de replici l-a amuzat şi pe utilizatorul AnonNews Client.

Click aici pentru fotogaleria cu imaginile publicate de Parlamentul European în timpul discuţiei live:

Martin Schulz răspunde la întrebări despre ACTA pe facebook

Deşi a recunoscut că ACTA are un conţinut vag, tonul discuţiei a fost informativ şi lejer, întrebările incomode şi critice despre îngrijorările de fond nu au primit răspunsuri. Dialogul în sine a fost, totuşi, considerat binevenit de mulţi din participanţii la discuţie.

Ştefan Pădureanu, student în domeniul IT, şi-a exprimat  şi el dezamăgirea faţă de transparenţa conversaţiei: „nici o întrebare referitoare la ameninţările reale asupra libertăţii personale şi a intereselor oamenilor nu capătă răspuns”, şi a amintit cu amărăciune de cenzura comunistă.

Din cei 465 de utilizatori conectaţi la discuţia live, s-au postat 364 de întrebări, din care 31 au primit răspuns. Toate replicile schimbate se pot citi pe pagina instituţiei, inclusiv întrebările care nu au primit răspuns.

Recomandarea formală dată de raportorul David Martin, ieri, către Comisia de Comerţ Internaţional a fost că Parlamentul European ar trebui să respingă ACTA,” pentru că nu este suficient de clar faptul că protejează drepturile cetăţenilor”. Totuşi, a adăugat acesta, este necesar un alt mod de a proteja proprietatea intelectuală în Europa, şi ar putea fi găsit prin renegocierea acordului.

Documentul urmează să fie votat în Parlamentul European în luna iulie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite