FOTO Oraşele-fantomă ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
San Zhi, oraş-fantomă din nordul Taiwanului
San Zhi, oraş-fantomă din nordul Taiwanului

Există diverse localităţi, presărate pe întreg mapamondul, care odată au fost pline de viaţă, de oameni, maşini şi animale, dar care acum au devenit oraşe-ruină.

În întreaga lume există oraşe care au fost înfloritoare odată, dar care, din cauza războaielor, cutremurelor sau lipsei de resurse de bază au fost abandonate, devenind adevărate oraşe fantomă. Cotidianul spaniol 20 minutos a alcătuit o listă a câtorva astfel de aşezări.

1. PRIPYAT - UCRAINA

Locuitorilor din acest oraş li s-a spus că este vorba de un incendiu, în timp ce mai multe unităţi de soldaţi ocupau localitatea şi obligau cetăţenii să evacueze oraşul imediat. Nu au fost lăsaţi să ia nimic cu ei, au plecat cu hainele cu care erau îmbrăcaţi la acel moment.

Animalele domestice şi cele de casă au fost împuşcate de soldaţi şi apoi incinerate.

În prezent, Prypiat este un oraş mumificat. Totul este aşa cum a fost lăsat de locuitorii săi, iar natura a început încet-încet să recupereze teren în faţa asfaltului. Astfel, copacii cresc acum pe unde circulau maşinile, înfingându-şi rădăcinile în trotuarele pe care circulau pietonii.

 PRIPYAT - UCRAINA

2. GUNKANJIMA - JAPONIA

În 1890 a fost cumpărat de compania Mitsubishi, care a început acolo o exploatare minieră de cărbune. Populată iniţial cu câteva mii de mineri, populaţia localităţii a crescut în mod spectaculos, ajungând la un moment dat a doua localitate din lume cu cea mai mare densitate a populaţiei. Pentru a adăposti toţi aceşti locuitori, s-au construit blocuri de apartamente, cinematografe, saloane de jocuri, piscine... În fine, tot ce e necesar pentru ca minerii şi familiile lor să aibă toate condiţiile pentru a locui în acel spaţu redus.

După al Doilea Război Mondial, însă, multă lume a început să se îmbolnăvească, s-au înmulţit cazurile de cancer şi, implicit, mortalitatea. A început să circule zvonul că localitaea este contaminată radioactiv (Nagasaki, unul din oraşele bombardate de americani, se afla în apropiere), şi, chiar dacă ipoteza a fost infirmată oficial, lumea a început să părăsească oraşul, speriată. În 1971, compania a decis să închidă mina şi oraşul a rămas definitiv părăsit. Statul Japonez a cumpărat zona şi în prezent accesul în localitate este interzis publicului larg.

GUNKANJIMA - JAPONIA

3. FAMAGUSTA - CIPRU

Barrosa este un mic amplasament din niciodată recunoscuta "republică a Ciprului de Nord", care, pe vremuri a fost o modernă zonă turistică a oraşului Famagusta, dar care în ultimii 30 de ani a devenit un oraş fantomă.

Totul a început când armata turcă a preluat controlul localităţii, în timpul invaziei turce asupra Ciprului, în 1974. Turcii au depopulat complet aria, expulzând toţi locuitorii localităţii şi nepermiţând intrarea nimănui, cu excepţia soldaţilor turci şi personalului ONU.

A existat un plan de recuperare a amplasamentului de către partea grecească a Insulei, dar acesta a eşuat, dat fiind că tocmai grecii din Cipru au votat contra.

Cum nu s-a mai efectuat nicio lucrare de întreţinere şi reparaţii din 1974, clădirile se distrug încet-încet, unele mai repede decât altele. Natura îşi reintră încet în drepturi, metalele se corodează, ferestrele se sparg şi plantele îşi înfig rădăcinile în pereţi. Deja broaştele ţestoase de mare se simt ca la ele acasă pe plajele pustii din oraş.

FAMAGUSTA - CIPRU

4. CRACO - ITALIA

În Craco (Italia) găsim un oraş medieval, tipic acelei perioade, construit pe un deal, lăsând poalele acestuia pentru agricultură. Se crede că a fost construit în anul 1060, când pământurile din zonă erau în proprietatea Episcopatului Tricarico. Logic, oraşul a menţinut strânse legături cu Biserica timp de mulţi ani, iar influenţa acesteia se poate observa şi acum asupra ruinelor oraşului.

În 1892, Craco a atins maximul de populaţie, 2000 de persoane, dar de atunci, numărul locuitorilor a început să scadă treptat, din cauza secetei şi a culturilor agricole slabe.

Între 1892 şi 1922, 1300 de persoane au luat calea Americii de Nord, din pricina recoltelor slabe, a cutremurelor şi a războiului. Ulterior, între 1952 şi 1972, Craco a fost lovit din nou de cutremure şi în această perioadă, populaţia a fost mutată într-o vale din apropiere, numită "Craco Peschiera". Ce a rămas în picioare după cutremure se degradează puţin câte puţin.

CRACO - ITALIA

5. ORADEUR SUR GLANE - FRANŢA

Micuţul sat Oradour-Sur-Glane din Franţa a văzut murind toţi cei 642 de locuitori, de o moarte groaznică, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ucişi de soldaţii germani, drept pedeapsă pentru rezistenţa franceză. Germanii doreau să cucerească localitatea Oradeur-Sur-Vayres, ştiind că aici se refugiase un important nucleu al Rezistenţei Franceze. Din păcate, din greşeală, au ajuns la Oradeur-Sur-Glane, la 10 iunie 1944.

Legenda spune că soldaţii germani au strâns toţi bărbaţii în grajduri şi apoi i-au împuşcat în picioare, pentru ca aceştia să moară lent. Femeile şi copiii care se refugiaseră într-o biserică, au avut un sfârşit şi mai groaznic. Nemţii au dat foc bisericii în care se aflau, iar toţi cei care încercau să iasă, fugind de flăcări, erau mitraliaţi în uşa templului.

ORADEUR SUR GLANE - FRANŢA

Află care sunt celelalte cinci oraşe-ruină din lume

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite