Obama în Afganistan: "Nu există vizită pe care să o consider mai importantă decât cea de acum"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la prima vizită în calitate de preşedinte în Afganistan, Barack Obama s-a adresat celor aproximativ 2.000 de trupe americane şi aliate, cărora le-a spus că "cei de acasă se bazează pe ei".

"Ştiu că nu este uşor. Sunteţi departe de casă, vă este dor de copii, de soţii, de familie şi de prieteni", a spus preşedintele american, care a adăugat: "Dar dacă m-aş fi gândit o clipă că interesele vitale ale Americii nu ar fi servite aici, în Afganistan, v-aş fi chemat acasă imediat".

Obama l-a întâlnit şi pe preşedintele afgan, Hamid Karzai, cu care a discutat pe baza progresului înregistrat de guvernul afgan privind consolidarea capacităţii sale de a conduce ţara şi de a oferi siguranţă poporului.

Karzai a declarat că, începând cu sfârşitul lui 2010, forţele de securitate afgane vor fi capabile să-şi asigure unele responsabilităţi, el propunându-şi ca, până la sfârşitul mandatului, în 2014, guvernul să aibă întreaga responsabilitate pentru securitate.

Preşedintele american a ţinut să precizeze însă că principalul motiv pentru care a făcut această vizită îl constituie cei 80.000 de soldaţi aflaţi în Afganistan, pe care a dorit să-i vadă. El le-a spus trupelor că s-au înregistrat progrese în lupta împotriva al Qaeda.

"Toate astea fac din America o ţară sigură şi vom continua cu această strategie pentru că aşa le vom asigura familiilor nostre de acasă siguranţa de care au nevoie. Statele Unite ale Americii nu renunţă la ceva ce a început să facă. Perseverăm şi, împreună cu partenerii noştri, vom triumfa. Sunt convins de acest lucru. Vrem să construim un parteneriat de durată, bazat pe interes şi respect reciproc. Nu există vizită pe care să o consider mai importantă, decât cea de acum, pentru că nu există onoare mai mare decât să vă fiu comandant şef. Este un privilegiu să văd eforturile extraordinare ale fiilor şi ficelor Statelor Unite aici, în Afganistan. Principalul meu obiectiv astăzi este să vă mulţumesc din partea tuturor americanilor", a declarat preşedintele", a declarat preşedintele.

După întâlnirea de 30 de minute, Obama a spus că vrea să transmită un mesaj, acela că parteneriatul dintre cele două ţări va continua, scrie CNN. Preşedintele american l-a invitat pe Karzai la Washington, iar secretarul de presă al Casei Albe a comunicat că data întâlnirii a fost stabilită pe 12 mai.

Karzai a ţinut să-şi exprime "recunoştinţa poporului afgan pentru ajutorul oferit de America în ultimii opt ani" şi le-a mulţumit în mod special contribuabililor americani, pentru ajutorul lor în reconstrucţia ţării.

Călătoria lui Obama s-a desfăşurat în secret, din motive de securitate. El a zburat spre Afganistan la bordul avionului prezidenţial Air Force One şi a aterizat la baza militară Bagram, la ora locală 19:25. De acolo, a zburat cu un elicopter la Palatul Prezdenţial, pentru a-l întâlni pe Karzai.

Consilierul pe probleme de securitate, James Jones le-a spus jurnaliştilor că Obama îl va presa pe Karzai să îmbunătăţească eforturile în vederea unei guvernări mai bune în cel de-al doilea mandat. Potrivit lui Jones, Obama şi-a propus să sublinieze că anumite aspecte, cum ar fi corupţia şi traficul de droguri, au nevoie de mai multă atenţie.

După o vizită de şase ore, Barack Obama a părăsit Afganistan.

De la preluarea mandatului, Obama a trimis încă 30.000 de trupe în Afganistan şi a declarat că, începând cu luna iulie 2011, forţele de luptă vor începe să se întoarcă acasă.

Potrivit oficialilor americani, aproximativ 80.000 de trupe americane se află pe teritoriul Afganistanului, iar din NATO sunt aproximativ 40.000 de soldaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite