O nouă bază navală iraniană în apropiere de strâmtoarea Ormuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a înfiinţat o nouă bază navală la est de strâmtoarea Ormuz, pentru a-şi consolida controlul militar asupra apelor Golfului Persic, a declarat comandantul marinei iraniene, citat de

Iranul a înfiinţat o nouă bază navală la est de strâmtoarea Ormuz, pentru a-şi consolida controlul militar asupra apelor Golfului Persic, a declarat comandantul marinei iraniene, citat de agenţia FARS. “Odată cu deschiderea acestei noi baze navale, o nouă linie de apărare a fost creată la est de strâmtoarea Ormuz”, a declarat amiralul Habibollah Sayyari.

“Putem împiedica intrarea oricărei unităţi navale inamice în zona strategică a Golfului Persic dacă este necesar”, a precizat el, adăugând că baza este situată în portul Jask, din Marea Oman. “Armata avea nevoie de noi baze în Marea Oman, având în vedere prezenţa unor forţe externe regiunii în apele din jurul Iranului”, a adăugat el. 

Aproximativ 40% din petrolul mondial tranzitează strâmtoarea Ormuz, care desparte Iranul de Oman, la nord,  şi de Emiratele Arabe Unite, la sud. Teheranul a avertizat în repetate rânduri că ar putea închide această strâmtoare în cazul unui eventual atac împotriva instalaţiilor sale nucleare.

Mai multe ţări occidentale, printre care în special Statele Unite, suspectează Iranul că vrea să obţină bomba atomică, sub acoperirea unui program nuclear civil. Occidentul a cerut autorităţilor iraniene să suspende programul de îmbogăţire a uraniului, însă acestea refuză categoric să facă acest lucru, susţinând că obiectivele sale nu sunt militare.  Asemenea Israelului, Statele Unite nu au exclus posibilitatea unor atacuri asupra Iranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite