10.000 de morţi în urma ciclonului Nargis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile internaţionale s-au mobilizat ieri pentru a-i ajuta pe supravieţuitorii ciclonului ucigaş Ciclonul ucigaş Nargis, care s-a abătut, la sfârşitul săptămânii trecute,

Organizaţiile internaţionale s-au mobilizat ieri pentru a-i ajuta pe supravieţuitorii ciclonului ucigaş

Ciclonul ucigaş Nargis, care s-a abătut, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra statului Myanmar (Birmania), a provocat moartea a aproximativ 10.000 de persoane, conform declaraţiei ministrului de externe Nyan Win, făcută la postul naţional de televiziune. Potrivit unui bilanţ avansat de agenţia oficială de ştiri chineză Xinhua, care citează surse guvernamentale, cel puţin 15.000 de persoane ar fi murit în urma trecerii ciclonului Nargis, în principal în localităţile Bogalay şi Laputta.

Câteva sute de mii de persoane au rămas fără adăpost. Myanmar este cea mai mare, dar şi una dintre cele mai sărace ţări din Asia. Sâmbăta viitoare, în Myanmar, va avea loc un referendum pentru adoptarea unei noi constituţii.

Mai multe organizaţii internaţionale s-au mobilizat, în cursul zilei de ieri, pentru a-i ajuta pe supravieţuitorii ciclonului ucigaş Nargis, a precizat purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii la Bankok. Furtuna tropicală a provocat moartea a aproximativ 10.000 de persoane, iar alte câteva mii au rămas fără locuinţe. Cinci regiuni au fost grav afectate şi au intrat în stare de catastrofă naturală.

Fosta capitală Yangon şi Delta Irrawaddy au înregistrat pagube deosebit de importante, iar mai multe localităţi costiere au fost complet distruse, conform declaraţiilor lui Michael Annear, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii. Numai pe insula Haing Gyi, aproximativ 20.000 de locuinţe au fost distruse şi 92.706 de persoane au rămas fără adăpost, a anunţat canalul public de televiziune MRTV. Autorităţile "furnizează asistenţa necesară" sinistraţilor, a adăugat MRTV.

Vânturile oscilau între 109 şi 240 km/h

Furtuna tropicală a venit dinspre Golful Bengal şi s-a abătut asupra coastei de sud-vest a Birmaniei, vineri noaptea. Vântul oscila între 109 şi 240 km/h. Duminică, străzile fostei capitale, Yangon, erau pline cu arbori căzuţi la pământ şi semafoare distruse. Panourile publicitare şi acoperişurile caselor au fost smulse de vânturile foarte puternice. Electricitatea şi telecomunicaţiile au fost întrerupte, iar reţeaua de apă nu mai funcţiona. Locuitorii au fost astfel forţaţi să caute apă potabilă în puţinele magazine rămase deschise.

Referendumul pentru constituţie

Statul Myanmar (Birmania, înainte de 1990) a fost condus, din 1962, de hunte militare. Ciclonul Nargis s-a abătut asupra statului Myanmar cu o săptămână înainte de organizarea unui referendum pentru adoptarea unei noi constituţii. Referendumul, programat pentru sâmbăta viitoare, nu va fi amânat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite