Preşedintele Lula da Silva promulgă o lege care limitează emisiile de CO2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a promulgat marţi seara o lege care îşi propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în Brazilia cu aproape 39 % până în anul 2020, conform angajamentelor asumate în summit-ul consacrat încălzirii climatice de la Copenhaga, informează AFP.

Noua lege confirmă angajamentul voluntar al Braziliei de a-şi reduce emisiile de gaze - cu 36,1 % - 38,9 % până în 2020.

În ianuarie, Lula va promulga decrete care vor stabili responsabilităţile şi activităţile prevăzute în acest sens pentru fiecare sector al economiei: agricultură, industrie, energie şi protecţia mediului. Înainte de a semna aceste decrete, guvernul şi-a anunţat disponibilitatea de a consulta specialişti, oameni de ştiinţă şi industriaşi, precum şi organizaţii nonguvernamentale.

Dar pentru Greenpeace noua lege se limitează la o declaraţie de bune intenţii, organizaţia ecologistă acuzându-l pe Lula de "discurs dublu" în materie de protecţia mediului. "Din nefericire, practica nu corespunde discursului", a declarat presei Sergio Leitao, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Greenpeace, amintind că Lula s-a opus prin veto faţă de trei dispoziţii ale proiectului iniţial.

Sub presiunea ministrului energiei, Edson Lobao, preşedintele brazilian a acceptat să suprime din text formula care prevedea "abandonarea treptată a surselor energetice care utilizează combustibili fosili".

Totuşi, ministrul mediului Carlos Minc s-a declarat satisfăcut de textul final al legii, care arată - potrivit lui - că Brazilia îşi va respecta angajamentele asumate de Lula la Copenhaga pentru lupta împotriva încălzirii climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite