VIDEO Preşedintele Nigerului, capturat în urma unei lovituri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele nigerian Mamadou Tandja
Preşedintele nigerian Mamadou Tandja

Trupele răzvrătite, conduse de un maior din armată, au capturat preşedintele nigerian Mamadou Tandja joi, după ce i-au răvăşit palatul în timpul unei lupte cu arme de patru ore. În urma incidentului au murit cel puţin trei soldaţi, potrivit unor surse militare citate de Reuters.

UPDATE: Într-un anunţ televizat, un purtător de cuvânt al rebelilor spune că toate instituţiile statului şi constituţia au fost dizolvate, notează BBC.

Ţara este condusă în acest moment de un grup, Consiliul pentru Restaurarea Democraţiei (CSDR), a mai spus purtătorul de cuvânt, îmbrăcat cu o ţinută militară şi înconjurat de un grup mare de soldaţi.

Acesta le-a cerut nigerienilor "să rămână calmi şi să adere la ideile elaborate de CSDR" pentru "a face din Niger un exemplu de democraţie şi bună guvernare".

"Cerem opiniei naţionale şi internaţionale să ne susţină în acţiunea noastră patriotică de a salva Nigerul şi populaţia sa de sărăcie, deziluzie şi corupţie", a mai adăugat purtătorul de cuvânt, citat de BBC.

Tensiunile politice au crescut din ce în ce mai mult în ultimele luni după ce Tandja a schimbat constituţia pentru a-şi extinde mandatul cu cel puţin un an. Această mişcare a generat valuri de criticism în ţara sa şi a atras sancţiuni internaţionale.

"Liderul loviturii de stat a reuşit. Este condusă (lovitura de stat - n.r.) de maiorul Adamou Harouna", potrivit unui militar nigerian.

Preşedintele şi miniştrii sunt ţinuţi aproape de palatul prezidenţial, în capitala Niamey, potrivit aceleiaţi surse.

Nu a fost făcută nicio declaraţie oficială de către autorii loviturii de stat, dar postul de radio de stat a fost intrerupt programul normal pentru a difuza muzică militara în cursul serii.

Un diplomat francez susţine că propria gardă de corp a preşedintelui a luat parte la puci.

"Vrem să ştim ce s-a întâmplat. Este ţara noastră şi nimeni nu vrea să fie spulberat", a spus unul dintre miniştrii lui Tandja, contactat pe telefonul mobil. Acesta a făcut declaraţii sub condiţia anonimatului, notează AFP.

"Nu putem să ne mişcăm liber, nu putem să ieşim afară. L-au luat pe Mamadou Tandja", a mai spus acesta.

Un alt ministru a spus că nu sunt liberi să se mişte, dar au telefoanele mobile şi că se află unde trebuia să aibă loc întâlnirea cabinetului, programată înainte de atacul militarilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite