Karzai şi Zardari la Istanbul pentu a întări cooperarea în securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii afgan Hamid Karzai şi pakistanez Asif Ali Zardari se întâlnesc luni la Istanbul cu omologul lor turc Abdullah Gul pentru evocarea cooperării în domeniul securităţii, o reuniune în ziua următoare unui summit al unor ţări vecine Afganistanului.

Karzai şi Zardari urmează să aibă întâlniri bilaterale cu Gul înainte de a participa la o reuniune trilaterală axată pe securitate, a patra de acest tip, a afirmat un responsabil guvernamental turc, vorbind sub acoperirea anonimatului şi citat de AFP.

Responsabili militari şi din serviciile de informaţii fac parte din delegaţiile afgană şi pakistaneză, a indicat această sursă.

Într-un comunicat, preşedinţia afgană a afirmat că Hamid Karzai va discuta cu omologul său pakistanez despre "mijloace eficiente de a combate terorismul".

Duminică seară la Istanbul, Karzai şi primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan s-au pus de acord asupra organizării de către Turcia a unor sesiuni trimestriale pentru formare de poliţişti şi soldaţi afgani şi au exprimat dorinţa de a coopera mai mult contra terorismului, a relatat agenţia de presă Anatolia.

Ei au convenit de asemenea ca Turcia să deschidă 68 de şcoli în Afganistan, a afirmat agenţia.

Erdogan a discutat de asemenea cu Zardari înainte de a participa împreună cu cei doi invitaţi la un dineu dat de Gul.

Turcia, tradiţional apropiată de Kabul şi Islamabad şi membru musulman al NATO, încearcă să se pună în mediator între cei doi vecini, cu relaţii conflictuale până la o dată recentă.

Hamid Karzai întreţinea relaţii dificile cu predecesorul lui Zardari, Pervez Musharraf, fiecare făcându-l pe celălalt responsabil de insecuritatea persistentă de-a lungul frontierei între cele două ţări, devenită refugiu al talibanilor şi altor grupuri rebele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite