Irak: Guvernul dă în judecată compania americană Blackwater

0
Publicat:
Ultima actualizare:
.
.

Guvernul irakian a anunţat vineri că a declanşat demersurile necesare pentru a urmări în justiţie compania americană de securitate Blackwater, după ce Statele Unite au respins acuzaţiile împotriva celor cinci agenţi învinuiţi pentru uciderea a 14 civili irakieni în 2007, relatează AFP.

Autorităţile de la Bagdad s-au declarat indignate de decizia unui judecător federal american de a respinge acuzaţiile formulate împotriva celor cinci agenţi Blackwater. Magistratul american a afirmat că procuratura a încălcat drepturile acuzaţilor, folosind mărturii făcute de aceştia în timp ce erau protejaţi de imunitatea acordată de guvernul american.

"Am fost stupefiată de decizie", a declarat Wejdane Mihail, ministrul irakian pentru Drepturile Omului. "Ceea ce s-a întâmplat a fost foarte rău, pentru că atât de multe persoane nevinovate au murit - tineri, studenţi ucişi de cineva căruia îi place să tragă asupra oamenilor neînarmaţi", a spus ea.

Cei cinci angajaţi ai companiei Blackwater sunt acuzaţi că au deschis focul asupra mulţimii în timpul unei misiuni pentru Departamentul de Stat, într-un incident care a avut loc în piaţa Nousour din Bagdad, în septembrie 2007.

Apreciind că există suficiente dovezi şi mărturii pentru a declanşa o acţiune judiciară, guvernul irakian a afirmat că a început să ia măsurile necesare pentru începerea unui proces. "Vom folosi toate mijloacele posibile şi relaţiile noastre cu Statele Unite pentru a-i urmări pe criminalii acestei companii, deoarece a fost comisă o crimă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ali Dabbagh.

"Guvernul irakian şi-a pus la lucru toate instituţiile - Ministerul de Externe, cel al Justiţiei şi departamentul juridic al Consiliului de Miniştri - pentru a pregăti procesul împotriva acestei companii", a adăugat el.

Irakul a desfăşurat o anchetă proprie asupra incidentului, ajungând la concluzia că agenţii "au făcut uz de arme deşi nu exista nici o ameninţare care să impună recurgerea la forţă". Blackwater afirmă însă că agenţii se aflau în legitimă apărare.

Autorităţile irakiene au retras licenţa Blackwater, cea mai mare companie privată de securitate folosită de SUA în Irak, cu contracte de sute de milioane de dolari anual. Patronul şi fondatorul Blackwater - redenumită ulterior Xe - şi-a anunţat demisia după pierderea contractului din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite