Au fost inventate celulele solare nemuritoare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celulele solare din polimeri sunt folosite de oameni pentru a converti energia luminii în electricitate. Ele sunt degradate însă de razele ultraviolete, iar acest fenomen le limitează dramatic

Celulele solare din polimeri sunt folosite de oameni pentru a converti energia luminii în electricitate. Ele sunt degradate însă de razele ultraviolete, iar acest fenomen le limitează dramatic durata de viaţă.

Yang Yang, profesor la Universitatea din Los Angeles, a găsit însă o soluţie pentru a împiedica acest proces. Celulele solare ar putea fi îmbrăcate într-un material special, de protecţie.

Noul material poate converti fotonii invizibili din razele ultraviolete în unde electromagnetice de frecvenţe mai mari. Cu alte cuvinte, noul filtru împiedică razele utraviolete să ajungă până la materialul plastic din care
este alcătuită celula solară. Prin convertirea fotonilor pe alte frecvenţe, se amplifică luminozitatea utilă şi, ca atare, se intensifică procesul de captare a energiei solare, reducând-se, simultan, pericolul de deteriorare a celulelor.

Acest fenomen, susţine Yang Yang, măreşte semnificativ durata de viaţă a celulelor solare şi, în acelaşi timp, le creşte randamentul. Materialul care converteşte fotonii poate fi lichid sau solid, iar în timpul experienţelor cercetătorii au adăugat în compoziţia chimică a celulelor şi polifluorenă albastră.


Ce sunt celulele solare?


O celulă solară e alcătuită din două sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai întâlnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsă între 0,001 şi 0,2 mm. Această structură e similară cu cea a unei diode.

Când stratul de siliciu este expus la lumină, se produce o "agitaţie" a electronilor din material şi se genereză un curent electric. Celulele, numite şi celule fotovoltaice, au de obicei o suprafaţă foarte mică şi curentul generat de o singură celulă este mic.

De regulă se fac combinaţii ale acestor celule, care pot produce curenţi suficient de mari pentru a putea fi utilizaţi în practică. Pentru aceasta, celulele sunt încapsulate în panouri, care le oferă rezistenţă mecanică şi la intemperii. (Mihaela Pavnutescu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite