Recoltele de porumb, grâu şi orez de la nivel mondial, ameninţate de schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două treimi din recolta de porumb au fost compromise
Două treimi din recolta de porumb au fost compromise

Populația planetei va ajunge la nouă miliarde până în 2050, aşa că principala întrebare este dacă planeta dispune de suficiente resurse pentru a susţine atât de mulți oameni. Aşa cum avertizează un nou raport citat de „Al Jazeera“, schimbările climatice amenință principalele trei recolte ale planetei: porumbul, grâul și orezul.

Cercetătorii au avertizat că temperaturile aflate în continuă creștere vor determina schimbări în zonele din care proveneau până acum cele mai multe resurse. Ei estimează că producția de porumb, grâu și orez va scădea în multe dintre țările aflate în curs de dezvoltare, forțând fermierii să le înlocuiască cu culturi mai rezistente la căldură, secetă și inundații. Dacă previziunile se adeveresc va creşte şi presiunea asupra unei planete deja confruntate cu o potenţială criză în ceea ce privește securitatea alimentară.

Raportul ONU arată că producția celor trei principale surse alimentare va scădea până în 2050, pe măsură ce temperaturile cresc. Grâul va scădea cu 13% în țările aflate în curs de dezvoltare, în timp ce orezul va scădea cu 15%. Și fermierii care cultivă porumb în Africa ar putea înregistra o pierdere de până la 20%.

Există, însă, culturi despre care oamenii de știință susțin că pot deveni un înlocuitor excelent. Printre acestea se numără cartoful dulce, meiul și lintea. Dar cercetătorii susțin că până și acestea pot fi afectate de încălzirea globală.

Factorii de mediu accentuează criza alimentelor şi creşterea preţului la produse alimentare. Motivul pentru care multe ţări cultivă porumb este exportul. Astfel, multe ţări preferă să cultive culturi care se axează mai mult pe furnizarea de hrană pentru animale şi care merg spre export, decât să se concentreze asupra acelor produse care pot hrăni oamenii mai eficient.

O astfel de politică este încurajată de mulţi ani pentru a atrage bani din export, bani cu care ţările exportatoare îşi hrănesc populaţia. Problema este că preţul la alimente creşte şi nu ajută pe nimeni“, a precizat Deborah Doane, directorul Mișcării pentru Dezvoltare Mondială.

„Schimbările de temperatură se observă deja în India, în special asupra culturii de grâu. Un impact foarte mare asupra producţiei de alimente în India îl reprezintă schimbările în manifestarea musonilor. Aşadar, dacă avem evenimente meteorologice extreme, de exemplu, ploaie timpurie sau deloc, cu siguranță producția alimentară va fi afectată“, a adăugat Chandra Bhushan, om de știință specializat în schimbările climatice.

Chiar dacă până în prezent cultura principală în India a fost orezul, este important pentru indieni să producă și să adapteze agricultura la schimbările climatice. Astfel, în funcţie de regiune, ei pot cultiva orez care rezistă la secetă sau orez care se produce în urma inundațiilor.

„Majoritatea indienilor practică agricultura și cultivă orez pentru ei și pentru familiile lor, nu pentru a vinde. Noi dăm acum vina numai pe schimbările climatice, dar nu ne uităm şi la piaţă, la speculaţiile care duc la creşterea preţurilor la alimente. În India, de exemplu, existența unui număr mai mic de piețe de desfacere face ca prețurile să crească, nu din cauza faptului că se produc mai puține alimente. În 2011 am produs cea mai mare cantitate de orez de la obținerea independenței“, a adăugat Bhushan.

Potrivit Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prețurile globale ale produselor alimentare au atins un nou record în februarie 2011, fapt care a determinat şi o reacție a președintelui Băncii Mondiale, Robert Zoellick. „Preţurile globale ale alimentelor cresc la niveluri periculoase şi ameninţă zeci de milioane de persoane sărace din lume“, a avertizat el.

Această situaţie a generat revolte în întreaga lume, în țări precum Uganda, Bangladesh, Haiti și Egipt. Preţul orezului a crescut cu mai mult de 200%, iar cel al grâului cu 130%. Vina a căzut pe secetă și pe creșterea prețului la petrol, iar milioane de dolari au fost cheltuiți pe distribuirea de ajutor alimentar de urgență.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite