Cine i-a eliberat pe ostatici?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 19 turişti sunt acasă, statele implicate îşi arogă merite, însă ostaticii spun că au fost eliberaţi chiar de răpitori. Operaţiunea de eliberare a răpiţilor din Egipt a fost un succes, însă statele implicate în această acţiune oferă informaţii contradictorii.

Oficiali egipteni, germani, italieni şi români se felicită pentru eliberarea celor 19 ostatici în urmă cu două zile, însă aproape fiecare parte pare să îşi asume singură cel mai important rol în operaţiune. Informaţiile contradictorii venite dinspre Cairo, Roma, Berlin şi Bucureşti în privinţa modului în care ostaticii au fost eliberaţi sunt dublate şi de problematica răscumpărării.

Astfel, dacă duminică un oficial egiptean anunţa candid că deja fusese plătită răscumpărarea cerută de 6 milioane de dolari, ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a negat luni vehement teoria.

Salvaţi de comando?

Oficialii de la Cairo s-au grăbit în prima fază să îşi aroge meritele eliberării ostaticilor, anunţând că operaţiunea a fost pusă la cale de armata egipteană. “Forţele speciale i-au eliberat în cursul unei operaţiuni în interiorul teritoriului ciadian, în apropierea frontierei sudaneze”, a precizat un oficial din domeniul securităţii, sub protecţia anonimatului.

Oficialul citat a precizat că 150 de membri ai forţelor speciale egiptene au fost trimişi în Sudan, unde au ajuns şi forţe germane şi italiene. La atac au participat însă doar 30 de militari egipteni. Prezenţa trupelor italiene şi germane în zonă a oferit posibilitatea liderilor de la Roma şi Berlin să laude aportul propriilor trupe.

Ce au făcut ele însă acolo, ne lămureşte chiar agenţia italiană ANSA. “Membri ai serviciilor secrete şi un comando militar italian erau la faţa locului pentru a urmări, aşa cum se întâmplă întotdeauna, desfăşurarea situaţiei”, susţine ANSA. Frattini vorbea, luni despre implicarea directă a agenţilor secreţi italieni.

Maşină şi GPS cadou

 Minciunile autorităţilor de la Roma au fost ieri scoase la iveală chiar de o italiancă. “La un moment dat (răpitorii, n.red.), ne-au dat un vehicul de teren, iar celelalte trei maşini au rămas la ei. Am primit şi un dispozitiv GPS şi ne-­au spus că putem pleca”, a declarat Giovanna Quaglia, unul dintre cetăţenii italieni eliberaţi, informează Mediafax, care citează agenţia AKI.

Potrivit fostei ostatice, turiştii au fost transportaţi pe teritoriile Egiptului, Sudanului, Libiei şi Ciadului. “Am plecat fără roată de rezervă şi având puţină apă. Timp de cinci sau şase ore am mers prin deşert până am ajuns la un grup de oameni”, povesteşte ea. “Ne-am gândit că şi aceştia ar putea fi bandiţi, dar apoi ne-am dat seama că erau egipteni, şi atunci am ştiut că se terminase”, mai spune aceasta.

Oana, direct în Germania

Singurul român din grupul foştilor ostatici, ieşeanca Oana Kalis, nu     va ajunge zilele acestea în oraşul natal. Căsătorită în Germania de mai mulţi ani, Oana a plecat, aşa cum ne-a spus tatăl său, Liviu Constantiniu, la Berlin. “Am vorbit cu ea aseară. Mi-a spus că este bine. A aterizat la Berlin. S-a dus la ea acasă”, ne-a spus Liviu Constantiniu.

Externele mulţumesc SIE

Nu doar autorităţile italiene şi egiptene s-au felicitat singure pentru salvarea celor 19 ostatici. Românii nu au pierdut ocazia nici ei să se felicite pentru efortul depus în timpul crizei, soldată în cele din urmă cu eliberarea Oanei Kallis, singurul cetăţean român din grup. 

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprima într-un comunicat, “întreaga sa apreciere faţă de eforturile deosebite depuse pe parcursul situaţiei de criză de către Serviciul de Informaţii Externe, atât la Bucureşti, cât şi în străinătate, pentru soluţionarea acestei situaţii deosebite”.

Cotidianul “Adevărul” a contactat ieri serviciul de presă al SIE, pentru lămuriri, însă acestea nu au sosit până la închiderea ediţiei. În urmă cu trei ani, Parisul a mulţumit României pentru rolul avut de ţara noastră în eliberarea jurnalistei franceze Florence Aubenas.

image

Ne-au dat un vehicul de teren cu GPS şi ne-au spus că putem pleca

image


Giovanna Quaglia
ostatic eliberat

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite