Aproape 300 de morţi de holeră în Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holeră în Haiti
Holeră în Haiti

Epidemia de holeră din Haiti a făcut aproape 300 de victime, potrivit unui anunţ făcut marţi de autorităţile sanitare. Deşi răspândirea bolii a încetinit comparativ cu momentul declanşării, alte câteva sute de îmbolnăviri au fost confirmate marţi.

Experţii susţin că epidemia poate deveni endemică, dat fiind că frecvenţa îmbolnăvirilor a scăzut iar teritoriul haitian nu s-a mai confruntat cu alte cazuri de holeră de mai bine de 100 de ani, informează BBC News.

Ultimul raport a autorităţilor sanitare preluat de Organizaţia Naţiunilor Unite indica, ieri, 284 de decese şi 3.612 de cazuri de holeră în Haiti.

"Oamenii au început să ia măsuri de prevenire şi există o mai bună înţelegere la nivelul comunităţii asupra menţinerii stricte a igienei şi a apelării la ajutor medical chiar de la primele simptome ale bolii", a declarat Federica Nogarotto, reprezentant al organizaţiei "Medici Fără Frontiere" (MSF).


Răspândirea holerei pe teritoriul statului haitian FOTO: BBC News

Răspândirea holerei pe teritoriul statului haitian FOTO: BBC News

Creşterea cazurilor de holeră i-a alarmat, însă, pe localnicii haitieni, care au devenit refractari chiar faţă de unităţile medicale destinate să-i trateze. Associated Press a relatat un incident în care medicii din cadrul unei structuri MSF, din Saint-Marc, au fost atacaţi de un grup de tineri furioşi care au aruncat cu pietre în ei, pe motiv că unitatea lor medicală va răspândi holera în oraş.

Campaniile de informare publică fac apel la populaţie să fiarbă apa şi alimentele şi să evite să mănânce legume sau fructe crude, chiar dacă au fost spălate cu săpun. Ministrul haitian al Sănătăţii a spus că 30.000 de persoane vor fi instruite în următoarele luni pentru a se alătura campaniilor anti-holeră.

Holeră în Haiti

Eradicată în Haiti de peste 100 de ani, epidemia şi-a făcut apariţia în urmă cu câteva zile în nordul ţării din cauza calităţii precare a apei potabile. Există însă temeri că aceasta s-ar putea extinde în capitala Port-au-Prince, unde sute de mii de haitieni locuiesc în tabere improvizate după cutremurul din 12 ianuarie, soldat cu peste 250.000 de morţi.

Holera, o boală extrem de contagioasă, provoacă diaree gravă. În absenţa unor îngrijiri imediate, bazate mai întâi pe rehidratare, această pierdere gravă de lichide (un bolnav poate pierde 10 la sută din greutate în patru ore) este adeseori mortală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite