Suspendare catastrofică a evacuării răniţilor haitieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Haiti vor merge 15 doctori şi asistente din România
În Haiti vor merge 15 doctori şi asistente din România

Armata SUA a confirmat sâmbătă că şi-a suspendat zborurile de evacuare a haitienilor grav răniţi în cursul seismului din 12 ianuarie în aşteptarea unei decizii despre asigurarea financiară a îngrijirii lor, informează cotidianul american New York Times, citat de AFP.

"Aparent, unele state americane refuză să accepte pe teritoriul lor pacienţi haitieni pentru îngrijiri postoperatorii", a declarat căpitanul Kevin Aandahl, purtător de cuvânt al Transcom, precizând că avioanele militare "îi pot evacua pe haitieni, dar nu-i pot transporta dacă nu dispun de locuri în care să-i depună".

526 haitieni răniţi la coloana vertebrală, cu arsuri grave şi alte leziuni au fost îngrijiţi în spitalele statului Florida după seism. Zborurile spre acest stat au fost sistate miercuri, după ce guvernatorul său, Charlie Crist, a cerut oficial guvernului federal să preia o parte din costul tratamentelor. El nu a precizat suma pe care o pretinde pentru statul său, dar New York Times estimează complexitatea îngrijirilor la multe milioane de dolari.

Alte state americane au urmat exemplul Floridei, iar avioanele care urmau să-i transporte pe răniţi nu mai aterizează nici acolo.

Departamentul de Stat şi Departamentul Apărării lucrează concertat cu autorităţile Floridei pentru a încerca să găsească o soluţie, a relatat - sâmbătă - într-o conferinţă de presă telefonică ambasadorul american în Haiti, Kenneth Merten.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a ambasadei, în aceeaşi conferinţă de presă, 435 de pacienţi au fost evacuaţi din Haiti după 15 ianuarie. Echipele medicale americane trimise în Haiti au îngrijit circa 18.500 de pacienţi pe solul haitian după catastrofă, iar alţi 19.000 au primit îngrijiri pe nava-spital Comfort, ancorată în rada Port-au-Prince.

Întreruperea zborurilor poate deveni catastrofică pentru răniţi, susţin medicii angrenaţi în operaţiunea haitiană. "Oameni sunt pe cale să moară în Haiti pentru că nu pot pleca" , a declarat Dr Barth Green, cofondator al Proiectului 'Medishare for Haiti, o asociaţie legată de Universitatea din Miami, care a evacuat până în prezent câte 20 de răniţi zilnic.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite