O femeie la preşedinţia Republicii Slovacia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie la preşedinţia Republicii Slovacia?
O femeie la preşedinţia Republicii Slovacia?

Iveta Radicova, candidata opoziţiei slovace la alegerile prezidenţiale, are şanse mari să ajungă în fruntea statului, beneficiind de voturile tinerilor. După primul tur de scrutin din 21 martie, Radicova se va întâlni în turul al doilea, la 4 aprilie, cu actualul preşedinte, Ivan Gasparovic.

Prima femeie care ajunge atât de departe în cursa pentru preşedinţie, candidata opoziţiei Iveta Radicova, a obţinut la primul tur de scrutin un scor mult mai bun decât pronosticau sondajele de opinie, respectiv 38%.

Deputată creştin-democrată, ea are şanse reale să îl învingă la balotaj pe preşedintele slovac în exerciţiu, întrucât va beneficia de mare parte din voturile celor cinci candidaţi eliminaţi în primul tur.

De profesie sociolog, în vârstă de 52 de ani, Radicova şi-a axat campania electorală pe ideea de schimbare, în condiţiile în care până în prezent slovacii au avut întotdeauna un preşedinte provenit din rândurile foştilor comunişti.

Ea se bucură de susţinerea a trei partide de opoziţie: creştin-democraţii (SDKU), conservatorii (KDH) şi Partidul Coaliţiei Maghiare (SMK).

O nonconformistă

Pentru poziţia sa în privinţa avorturilor, considerată prea permisivă, Radicova a fost criticată dur de tradiţionalistul cler catolic. În plus, adversarii săi au supranumit-o „concubina”, din cauza implicării într-o relaţie neoficializată, care durează de mai mulţi ani.

Totuşi, candidata opoziţiei la prezidenţiale, care, ca şi Barack Obama, a mizat în campania electorală (şi) pe prezenţa pe internet, este percepută de mare parte din electorat ca „o dorită schimbare politică şi de generaţie”, după cum apreciază politologul Olga Gyarfasova.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite