Evacuare eşuată a 1.900 de turişti blocaţi în Machu Picchu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile şi alunecările de teren s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, între care o cetăţeană străină şi un ghid, în sud-estul Peru, unde peste 1.900 de turişti erau blocaţi marţi în jurul citadelei inca de la Machu Picchu, potrivit unor surse oficiale, citate de AFP.

O turistă argentiniană şi-a pierdut viaţa luni, surprinsă într-o tabără de o alunecare de teren, care a rănit alţi trei argentinieni, potrivit Institutului naţional al culturii din Cuzco. Ea parcurgea drumul incaşilor, un itinerar muntos de mai multe zile, parcurs cu piciorul de turiştii cei mai curajoşi, care vor să ajungă dis-de-dimineaţă la ruinele din Machu Pichu.

Un ghid turistic peruan a decedat şi el pe acelaşi drum al incaşilor, ucis de o surpare de pământ, autorităţile locale interzicând ulterior accesul turiştilor la drumul respectiv.

Ploile cad cu o asemenea forţă încât autorităţile locale au renunţat să instituie un pod aerian care trebuia să evacueze alţi 1.900 de turişti blocaţi în satul Aguas Calientes de sub Machu Pichu, din gauza deteriorării grave a căii ferate.

Guvernul peruan a mobilizat patru elicoptere ale poliţiei şi armatei, precum şi două aparate private pentru a-i deplasa pe turiştii europeni, latino-americani şi nord-americani, însă doar 70 dintre ei au putut fi evacuaţi luni.

Ceilalţi cinci morţi sunt în majoritate ţărani care locuiau în apropiere de fluviul Vilcanota, ale cărui ape s-au revărsat şi au inundat numeroase case modeste din paie. Vreo 30 dintre ele s-au prăbuşit.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite