VIDEO Cutremurele nu omoară oameni sau de ce seismele mai mari produc pagube mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de case au fost rase de pe faţa pământului în Concepcion, sute de oamenii fiind dispăruţi
Zeci de case au fost rase de pe faţa pământului în Concepcion, sute de oamenii fiind dispăruţi

Trei cutremure devastatoare au fost înregistrate în mai puţin de două luni. Cutremurul din Haiti, de 500 de ori mai slab decât cel din Chile, a provocat moartea a peste 220.000 de oameni. În Chile, numărul morţilor a ajuns la 700.

Cu doar câteva ore înaintea seismului din Chile, de sâmbătă, un alt cutremur, de o intensitate mai mică lovise în apropierea insulelor japoneze Ryukyu atrâgând avertizări de tsunami, notează The Wall Streeet Journal.

Începutul de an a stat, de asemenea, sub semnul mişcărilor tectonice. Pe 12 ianuarie un cutremur de 500 de ori mai slab decât cel din Chile a făcut una cu pământul capitala haitiană Port-au-Prince. Mai slab în intensitate, circa 7 grade pe scara Richter, seismmul din Haiti a făcut mult mai multe victime. Numărul morţilor a ajuns la câteva sute de mii, iar numărătoarea cadavrelor continuă încă.

Comparând cele două seisme, cel din Chile şi cel din Haiti, cercetătorii încearcă să afle de ce un cutremur de pământ mai slab în intensitate a produs pagube mai mari.

17 cutremure pe an au peste 7 grade pe scara Richter

Cele două seisme din Chile şi Japonia au avut loc pe aşa numitul "inel de foc" al Pacificului, zona care este răspunzătoare pentru 95% dintre cutremurele de pământ ale lumii. Distanţa dintre cele două zone este, însă, de peste 10.000 de mile, astfel că specialiştii scot din calcule o posibilă legătură.

Cutremurul din Chile s-a produs la punctul de întâlnire între două plăci tectonice: Nazca şi cea sud americană.

În ciuda recentelor zguduiri ale pământului, numărul cutremurelor nu a crescut în ultimii ani. De la momentul înfiinţării catalogului global al seismelor, în 1964, s-a constatat că, anual, au loc circa 17 cutremure cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter sau chiar mai mare.

Cutremurul din Chile a fost de 500 de ori mai puternic decât cel din Haiti

Oamenii de ştiinţă măsoară seismele utilizând o scară logaritmică. Astfel, un cutremur cu o magnitudine de 8 grade eliberează o energie de 33 de ori mai mare decât un seism cu o magnitudine de doar 7 grade pe scara Richter. Un seism care atinge 9 grade eliberează de 1.089 de ori mai multă energie decât un seism cu două grade mai mic. Seismul din Chile a fost, astfel, de 500 de ori mai puternic decât cel care a îngropat de vii sute de mii de oameni în Haiti.

"Cutremurele nu omoară oameni, clădirile fac asta", a declarat David Wald de la Centrul Naţional al Cutremurelor din USGS.

Proasta calitate a construcţiilor din Haiti a determinat decesul a peste 220.000 de oameni în seismul din 12 ianuarie. În Chile numărul morţilor se ridică, cel puţin deocamdată, la puţin peste 700, asta şi deoarece autorităţile chiliene impun reguli stricte în privinţa clădirilor, mai ales după ce în 1960 ţara a fost zguduită de cel mai mare seism din istorie, cu o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.

Peste 100 de replici

Cutremurul din Chile a fost urmat de peste 100 de replici cu o intensitate mai mare de 5 grade pe scara Richter. Pentru chilieni pericolul nu a trecut. Oamenii de ştiinţă încearcă să prevadă acum unde ar putea lovi forţele telurice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite