Curtea supremă canadiană recunoaşte dreptul ziariştilor la eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea supremă a cerut ca legea împotriva calomniei să fie modificată
Curtea supremă a cerut ca legea împotriva calomniei să fie modificată

Curtea supremă a Canadei a decis - marţi - că un ziarist şi canalul media pe care îl reprezintă se pot apăra împotriva unei acuzaţii de calomnie, chiar dacă au publicat o alegaţie inexactă, cu condiţia să fi urmat regulile "jurnalismului responsabil", informează AFP.

Cea mai înaltă instanţă juridică a ţării urma să se pronunţe în dosarul penal de calomnie, intentat în urmă cu mai mulţi ani de un om de afaceri, Peter Grant, acuzat într-un articol din cotidianul Toronto Star că a beneficiat de sprijin politic pentru a impune extinderea unui teren de golf. Autorul articolului cita convingerea generală a locuitorilor din orăşelul în cauză.

În primă instanţă, ziarul a fost condamnat să achide daune de interese totalizând un milion şi jumătate de dolari canadieni (1,4 milioane USD). Au urmat apeluri de o parte şi de alta, ziarul estimând sancţiunea excesivă, iar omul de afaceri - minoră. Procesul a ajuns la Curtea supremă.

"Deşi dreptul trebuie să prevadă repararea afectării nefondate a reputaţiei, trebuie evitat ca urmăririle juridice sau ameninţările cu urmărirea pentru calomnie să servească drept armă care să permită celor bogaţi şi puternici să obstrucţioneze difuzarea informaţiei şi dezbaterea, esenţiale într-o societate liberă", a estimat curtea, sugerând ca legea împotriva calomniei să fie modificată.

Curtea supremă a subliniat că articolul incriminat a fost scris în urma unei anchete riguroase, efectuată în interesul publicului de un ziarist experimentat. Ea a mai arătat că acesta ceruse omului de afaceri să-şi precizeze poziţia faţă de subiectul abordat, ceea ce acesta a refuzat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite