Turcia anulează o lege asupra tribunalelor militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a Turciei a anunţat joi că anulează o lege ce restrângea prerogativele tribunalelor militare, a cărei adoptare de către parlament a provocat tensiuni între guvernul provenit din mişcarea islamistă şi armată.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său internet, Curtea Constituţională nu precizează motivele luării acestei decizii.

Guvernul Partidului justiţiei şi dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă) a făcut ca această lege să fie votată în grabă şi fără dezbateri în timpul unei şedinţe nocturne la sfârşitul lunii iunie. Guvernul a argumentat că legea era cerută de Uniunea Europeană în cadrul negocierilor de aderare cu Turcia, aminteşte AFP.

Legea deschidea posibilitatea, pentru tribunale civile, să judece militari pe timp de pace pentru tentativă de răsturnare a guvernului, atingere a securităţii naţionale, crimă organizată sau violarea Constituţiei.

Principalul partid de opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP), a depus un recurs pe lângă Curtea Constituţională, cerând anularea acestei legi.

Textul controversat a fost votat în plină recrudescenţă de tensiuni între armată, care se doreşte a fi garant al Constituţiei laice turce, şi guvernul AKP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite