A fost creat un sol artificial pentru grădinile de pe acoperiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania japoneză Suntory a prezentat un tip artificial de sol, mult mai poros, mai solid şi mai uşor decât pământul obişnuit, informează Agenţia France Press. Denumit "Pafcal", solul

Compania japoneză Suntory a prezentat un tip artificial de sol, mult mai poros, mai solid şi mai uşor decât pământul obişnuit, informează Agenţia France Press.


Denumit "Pafcal", solul poate fi aplicat pe acoperişurile şi zidurile clădirilor pentru a planta vegetaţie şi a reduce astfel temperatura în marile oraşe. Potrivit companiei japoneze, o mostră de 450 de grame de sol artificial poate absorbi la fel de multă apă ca un kilogram de pământ. Aplicat pe acoperişul unei case, solul "Pafcal" permite creşterea gazonului şi a plantelor foioase, fapt care reduce considerabil temperatura în interiorul clădirii.

Temperatura unui acoperiş pe care este aplicat "Pafcal" este cu până la zece grade mai mică decât a celui acoperit cu smoală sau lemn, susţin reprezentanţii Suntory, o companie care până recent era specializată în băuturi. Potrivit producătorului, dacă utilizarea acestui tip de sol se generalizează, problemele legate de mediu din marile oraşe se reduc simţitor.

În Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, spaţiile verzi sunt puţine, iar utilizarea masivă a aparatelor de aer condiţionat duce la creşterea consumului de energie. Din acest motiv, de mai mulţi ani, toate clădirile noi din Tokyo trebuie să aibă obligatoriu pe acoperiş câte o grădină.

Cerinţa este însă dificil de respectat, pentru că normele de prevenire a seismelor limitează încărcătura maximă autorizată pentru acoperişuri şi ziduri.


Noul sol, lansat pe piaţă de japonezi, i-ar putea ajuta foarte mult şi pe europeni, care acum introduc noi norme pentru înverzirea oraşelor fără vegetaţie. Mulţi dintre europeni folosesc masiv pământul pentru amenajarea grădinilor de pe acoperişurile blocurilor. Germania are deja grădini pe 20% din terasele blocurilor, de la mici grădiniţe cu jardiniere, până la sisteme complexe cu arbuşti şi flori. (Andreea Ofiţeru)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite