În China există o lucrare despre cum poate fi pus la pământ întregul sistemul de electricitate al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O lucrare din China arată cum pot rămâne americanii fără curent
O lucrare din China arată cum pot rămâne americanii fără curent

Larry M. Wortzel, strateg militar, a avertizat pe 10 martie Comisia pentru Afaceri Externe că ar trebui să fie îngrijoraţi că "cercetatorii chinezi de la Institutul de Inginerie din cadrul Universităţii Dalian au publicat o lucrare despre cum poate fi atacată o subreţea de electricitate, astfel încât întregul sistem de alimentare cu energie electrică al Statelor Unite să se prăbuşească ".

Contactat telefonic, Wang Jianwei, absolventul ce a publicat lucrarea denumită "Vulnerabilitatea unui atac în cascadă al sistemului de alimentare cu electricitate SUA" a spus că încerca să găsească modalităţi de a spori stabilitatea reţelelor electrice, prin cercetarea vulnerabilităţilor.

"Spunem «atac» pentru a putea vedea ce se întâmplă. Accentul în lucrarea este pe modalitatea în care se poate evita această situaţie. Scopul meu este de a găsi o soluţie pentru a face reţeaua mai sigură", a explicat Wang. Şi, într-adevăr, oameni de ştiinţă independenţi care au citit lucrarea i-au dat dreptate lui Wang: munca  lui este este doar un exerciţiu tehnic care, în niciun caz, nu poate fi folosit pentru a pune la pământ o reţea naţională de electricitate.

"Nici autorii acestui articol şi nici un alt articol anterior nu a conţinut informaţii cu privire la identitatea componenţei reţelei electrice, reprezentată ca noduri de reţea. Prin urmare, niciun scenariu practic al unui atac asupra adevăratei reţele electrice nu poate rezulta din astfel de lucrări", susţine un fizician de la Universitatea din Pennsylvania, care a realizat studii similare.

Wortzel a spus însă că nu intenţia lucrării contează, ci faptul că "vulnerabilitatea este în China şi oricine poate profita de ea".

Diferenţa dintre explicaţia lui Wang şi concluzia lui Wortzel dreprezintă un interes mai mare decât cel academic, scrie New York Times. În condiţiile deja existente de ostilitate între Statele Unite şi China pe tema problemelor cibernetice, chiar şi o mică neînţelegere are potenţialul de a spori tensiunea şi de a provoca o reacţie exagerată.

"Deja oamenii interpretează acest lucru ca fiind o demonstraţie al interesului Chinei în perturbarea reţelei electrice din SUA. Şi odată ce ai început să interpretezi, orice mişcare ostilă pe care o face ţara, aduce paranoia", a explicat Nart Villeneuve, cercetător al organizaţiei SecDev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite