Din cauza secetei, Barcelona aduce apă din Marsilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe vapoare-cisternă vor aduce apă din Marsilia (sudul Franţei) în Barcelona, pentru ca cel de-al doilea oraş ca mărime din Spania să facă faţă secetei cumplite din acest an,

Mai multe vapoare-cisternă vor aduce apă din Marsilia (sudul Franţei) în Barcelona, pentru ca cel de-al doilea oraş ca mărime din Spania să facă faţă secetei cumplite din acest an, informează jurnalul catalan "La Vanguardia".

Reprezentanţii Societăţii Apelor din Marsilia (SEM) au confirmat negocierile cu autorităţile din Barcelona, în ceea ce priveşte importul de apă. "Noi am făcut deja un proiect de contract. Aşteptăm acum să ne vină comanda", a declarat Alain Meyssonnier, directorul SEM, citat de AFP, adăugând că, în acest moment, nu există siguranţa acestui contract.

Guvernul regional catalan îşi anunţase încă din ianuarie intenţia de a importa apă din Franţa, în cazul în care seceta va persista. Dacă negocierile merg bine, primul transport din Marsilia va avea loc în luna mai. În articolul publicat în ziarul catalan se precizează că un total de şapte vapoare-cisternă, cu o capacitate de peste 28.000 de metri cubi fiecare, vor fi cumpărate pentru a reduce efectele secetei din regiunea Barcelonei.


Importul de apă, o soluţie provizorie


În această iarnă nu s-au înregistrat precipitaţii importante, iar deficitul pluviometric şi rezervele de apă sunt în acest moment inferioare procentului de 22% faţă de capacitatea normală din această regiune. Apa care va fi adusă din Marsilia provine din două surse: apă netratată din Canalul Provence şi din reţeaua de apă din Marsilia. În plus, Barcelona va importa apă şi din Tarragona (nord-estul Spaniei).

"Apa din Tarragona şi Marsilia nu va acoperi însă decât 8% din nevoile pe care le are Barcelona. Importul de apă este o soluţie provizorie valabilă până la deschiderea uzinei de desalinizare a apei de mare cu o capacitatea de 200.000 m³, care va fi operaţională începând de anul viitor". (Francisca M. Catană)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite