Avioane turceşti hărţuiesc Grecia în pofida unui protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avioane militare turceşti au survolat - vineri - o zonă din Marea Egee aflată sub responsabilitatea aeriană a Atenei, încălcând astfel o înţelegere bilaterală pentru sfârşitul anului, a anunţat în aceeaşi zi o sursă din cadrul statului major al Forţelor aeriene greceşti, citată de RIA Novosti.

Opt avioane turceşti au pătruns - vineri dimineaţa - în nord-estul Mării Egee, zonă aflată în responsabilitatea Atenei, şi au survolat insulele Lemnos şi Samos, a relatat televiziunea greacă, citând aceeaşi sursă.

Avioane greceşti au decolat pentru a ieşi în întâmpinarea aparatelor turceşti şi pentru a le escorta în afara teritoriului elen.

Potrivit militarilor greci, Ankara a încălcat astfel protocolul încheiat între cele două ţări în 1988, care stipulează că în timpul sărbătorilor, cele două părţi se vor abţine de la zboruri pe deasupra Mării Egee.

În pofida ameliorării considerabile în ultimii zece ani, relaţiile între Grecia şi Turcia s-au degradat din nou. Grecia de plânge de survolarea insulelor sale în Marea Egee de către avioane turceşti şi nu reuşeşte să se înţeleagă cu Ankara asupra delimitării platoului continental.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite