Zimbabwe renunţă la moneda naţională pentru cel puţin un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională a statului Zimbabwe nu va mai fi folosită pentrui cel puţin un an. Această măsură fost luată pentru a repune pe picioare economia ţării.

Statul african a permis utilizarea mai multor monede străine, din ianuarie 2009, pentru domolirea unei hiperinflaţii care a lăsat dolarul zimbabwian aproape fără valoare, informează NewsIn.

Ziarul guvernamental Sunday Mail a spus că guvernul lui Mugabe şi liderul opoziţiei, Morgan Tsvangirai, au decis că moneda naţională ar trebui reintrodusă când producţia industrială va ajunge la 60% din capacitate, comparativ cu nivelul actual de 20%.

Joi, biroul de statistică al ţării a anunţat că preţurile de consum au scăzut cu 3% în martie faţă de februarie, după o diminuare cu 3,1% în luna precedentă.

Criticii spun că Mugabe, care conduce Zimbabwe din 1980, a distrus una dintre cele mai promiţătoare economii din Africa prin politici controversate ce au inclus naţionalizarea fermelor deţinute de albi şi trecerea acestora în administrarea fermierilor de culoare, fără experienţă în domeniu.

Mugabe a respins criticile şi a spus că economia a fost sabotată de cei care s-au opus politicilor sale de naţionalizare.

Zimbabwe caută sprijin extern pentru injectarea în economie a 2 miliarde de dolari, în condiţiile în care rata şomajului depăşeşte 90%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite