Noua Zeelandă înapoiază pădurile triburilor maori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Wellington „încheie un proces istoric de reconciliere cu indigenii“. Legislativul din Noua Zeelandă a aprobat ieri o lege pe baza căreia vor fi restituite, după mulţi ani de aşteptare, 176.000 de hectare de pădure triburilor maori.

Legea răspunde celei mai ample revendicări teritoriale înaintate de triburile indigene autorităţilor de la Wellington. Un total de şapte triburi vor beneficia de pădurile înapoiate, în valoare de 420 milioane de dolari neozeelandezi (echivalentul a 278 de milioane de dolari americani).

Astfel, cei 100.000 de băştinaşi maori din Insula de Nord, care în fiecare an încasează 13 milioane de dolari neozeelandezi pentru drepturile asupra pământului, se transformă în cei mai mari latifundiari privaţi din întreaga ţară. Viceprim-ministrul Noii Zeelande, Michael Cullen, a ţinut să sublinieze că acest acord “pune capăt unui proces istoric de reconciliere cu indigenii”.

Soluţionări înainte de 2020


Prin semnarea Tratatului de la Waitangi, în 1840, liderii triburilor maori au cedat suveranitatea asupra pământurilor lor în schimbul supravieţuirii şi obţinerii cetăţeniei, după ce au pierdut războiul cu colonizatorii britanici.
Totuşi, o mare parte din terenurile acestora au fost confiscate ilegal de valurile de colonişti care au sosit în cea de-a doua jumătate  a secolului XIX.

Cullen susţine că guvernul neozeelandez doreşte să soluţioneze toate revendicările indigenilor înainte de anul 2020. Chiar şi tribul Ngai Tühoe, singurul care nu a semnat tratatul de pace cu Londra, va beneficia de prevederile legii aprobate ieri de parlamentul de la Wellington.

600.000 de indigeni maori

Termenul maori se referă la populaţia indigenă polineziană din Noua Zeelandă şi la limba vorbită de aceasta. Mulţi dintre băştinaşi au pierit din cauza epidemiilor aduse de coloniştii europeni. Astăzi, din cele 4,2 milioane de locuitori ai Noii Zeelande, numai în jur de 600.000 sunt indigeni maori, la care se adaugă o diaspora de circa 90.000 de persoane (care trăiesc în Australia).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite