VIDEO Yasi, ciclonul de dimensiunea Katrina, ameninţă Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ciclon de dimensiunea Katrina ameninţă coasta de nord-est a Australiei, autorităţile luând deja măsuri de evacuare şi aşteptându-se la pagube majore, care ar putea fi cele mai mari din ultimii zece ani.

La doar câteva săptămâni după ce ţara a fost devastată de inundaţii, ciclonul Yasi (care a atins categoria 5) ameninţă coasta de nord-est a Australiei. Fenomenul este aşteptat să ajungă deasupra insulelor din apropierea continentului miercuri, urmând ca joi să se "reverse" pe Australia, potrivit Biroului de Meteorologie al Guvernului Australian, citat de huffingtonpost.com.

Furtuna pe care o va provoca ciclonul Yasi are potenţial imens de distrugere şi va provoca valuri uriaşe, curenţi puternici şi inundaţii în zonele joase, mareele depăşind cota normală.

Mii de locuitori au fost evacuaţi, iar cei pacienţii spitalelor au fost transportaţi cu avioanele militare în locuri sigure.

"Acest ciclon este enorm şi periculos. Poate provoca morţi şi trebuie să luăm în serios avertizarea. Dacă locuiţi în zona sau în apropierea zonei de pericol trebuie să plecaţi cu familiile voastre pentru a fi în siguranţă", a declarat prim-ministrul, Anna Bligh, citată de AFP.

image

Ciclonul tropical se afla miercuri dimineaţă deasupra Mării de Coral, adică la aproape 650 de km de coasta de nord-est a Australiei. Este aşteptat să atingă zonele de pământ între oraşele Cairns (locuit de 122.000 de oameni) şi Innisfail (cu 10.000 de locuitori).

Potrivit Biroului de Meteorologie, rafalele ar putea atinge 270 de kilometri/oră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite