Wikileaks în Cuba: Fidel Castro "aproape mort"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul cubanez Fidel Castro a fost aproape de moarte în 2006, se precizează în notele diplomatice secrete americane dezvăluite de Wikileaks, citate de BBC.

Potrivit diplomaţilor americani la Havana, surse anonime au spus că El Commandante a fost la un pas de moarte, în timpul unui zbor în ţară, când a făcut o criză în care intenstinul i s-a perforat.

Boala l-a făcut să pe Fidel Castro să cedeze frâiele puterii fratelui său Raul, deşi el a revenit la viaţa publică.

Starea de sănătate a lui Fidel Castro, la cei 84 de ani ai săi, este considerată secret de stat în Cuba.

Din notele dezvăluite de Wikileaks şi publicate de El Pais, transpare clar efortul depus de oficialii SUA la Havana pentru a afla care este natura bolii lui Fidel Castro şi care sunt sansele sale de de recuperare.

Surselor care au furnizat informaţii diplomaţilor americani, conform documentelor secrete făcute publice de Wikileaks, sunt oameni care au fost aproape de liderul cubanez sau care au avut acces la dosarul lui medical. Declaraţiile acelor surse nu pot fi verificate surse independente.

Conform unei note, din martie 2007, pe atunci şeful diplomaţiei americane la Havana, Michael Parmly, citează un raport al unui medic anonim cu privire la momentul în care Castro s-a îmbolnăvit grav, în iulie 2006.

"Boala s-a declanşat pe când se deplasa cu avionul de la Holguin la Havana", a spus atunci sursa citată. 

Deşi a fost un zbor scurt, deoarece nu a fost niciun un medic la bord, Fidel Castro a fost transportat de urgenţă la spital pentru a-i opri sângerarea. Potrivit sursei medicale, la investigaţii s-a constat că are colonul perforat şi că este necesară o intervenţie chirurgicală.

Fire "capriciosă" Castro a refuzat o colostomie, iar rezultatul a fost deteriorarea stării sale de sănătate. În cele din urmă el a cerut o intervenţie chirurgicală.

"Această boală nu este vindecabilă şi nu îi va permite să se întoarcă la conducerea Cubei", se specifica în raporul întocmit de americani.

"El nu va muri imediat, dar îşi va pierde progresiv facultăţile şi va deveni tot mai slăbit până va muri", mai adauga documentul.

Potrivit altor surse citate de diplomaţii americani, boala lui Castro era în stadiu terminal şi se examinau rapoartele întocmite de echipa sa medicală, dar cele ale experţilor în tratamente de specialitate aduşi în Cuba.

Timpul a demonstrat că rapoartele de moartea iminentă a lui Fidel Castro s-au dovedit a fi exagerate, comentează BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite