White Stream plănuieşte contruirea unei conducte submarine între România şi Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta Nabucco va fi gata în 2014
Conducta Nabucco va fi gata în 2014

White Stream Pipeline Company vrea să construiască o conductă de gaz care să lege Azerbaidjanul şi Georgia, precum şi o conexiune submarină de 430 km între România şi Crimeea, potrivit revistei internaţionale privind industria conductelor, Pipelines International.

Conducta de gaz propusă va transporta gaz de la terminalul Sangachal de lângă Baku, în Azerbaidjan, spre portul georgian Supsa, potrivit preşedintelui White Stream Pipeline Company britanice, Roberto Pirani.

Potrivit Pipelines International, conducta Sangachal-Supsa va oferi o extensie a conductei White Stream Pipeline, în prezent în curs de planificare, care va transporta gaze naturale din regiunea Mării Caspice către pieţe din Europa Centrală şi de Est.

Conceput în 2005, proiectul White Stream este destinat să dezvolte coridorul energetic sudic, ce transportă gaze din ţări din regiunea Mării Caspice, prin Georgia, direct spre ţări din partea de vest a Mării Negre, precum România şi Ucraina. Conductele vor traversa Marea Neagră la adâncimi ale apei de peste 2.000 m.

Proiectul va fi legat şi de aprovizionarea cu gaz din Azerbaidjan. Terminalul Sangachal este în prezent aprovizionat cu gaze din câmpul offshore din Azerbaidjan, Shah Deniz.

El va fi dezvoltat în etape şi se anticipează că la finalizare va avea două ramuri: una care leagă Georgia de România, prin intermediul a două conducte submarine paralele, cu o lungime offshore de aproximativ 1.100 km, iar cealaltă care leagă Georgia de reţeaua de gaze ucraineană, de asemenea cu două conducte paralele, cu o lungime offshore de 620 km.

Prima conductă White Stream, a cărei construcţie se aşteaptă să înceapă în 2012, va avea o capacitate de aproximativ 8 miliarde metri cubi, urmând să fie finalizată în 2015.

În anii următori vor fi construite celelalte trei conducte submarine, care vor avea capacitatea generală a sistemului de aproximativ 32 miliarde metri cubi. O conexiune submarină de 430 km între Crimeea şi România este, de asemenea, luată în considerare.

Coridorul energetic sudic include, de asemenea, conducta Nabucco Turcia-Grecia-Italia şi conducta Trans-Adriatică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite