Presa internaţională: Doar în "Ţara lui Dracula" e posibil să pierzi alegerile din cauza "energiilor negative"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană crede că a fost înfrânt de forţe oculte
Mircea Geoană crede că a fost înfrânt de forţe oculte

A fost un pretendent de top pentru preşedinţia României eliminat din cursă, de către un parapsiholog din umbră angajat de către rivalul său? Se întreabă jurnaliştii de la WashingtonPost într-un articol dedicat subiectului dezbătut în aceste zile în presa din România: Geoană, învins de parapsihologul Aliodor Manolea.

Afirmaţia ar putea fi absurdă în cele mai multe ţări ale UE. Dar, aici, în România, ţara de origine a lui Dracula şi a altor tradiţiil oculte, afirmaţia lui Mircea Geoană că un "atac de energie negativă" l-ar fi făcut să piardă la mustaţă lupta cu Traian Băsescu pentru preşedinţie este subiectul de discuţie a întregii naţiuni.

"Fie ca forţa să fie cu noi"

Ca majoritatea naţiunilor din fostul bloc comunist, România este obişnuită cu politică dură şi confuză, iar primele cereri după victoria la limită a lui Băsescu în al doilea tur de scrutin  nu au reprezentat nimic ieşit din comun, în timp ce Geoană şi oamenii săi se plângeau de fraudă masivă.

Apoi a venit afirmaţia uluitoare: Geoana, în interviuri din mass-media de săptămâna trecută, a afirmat că a fost vizat de valuri de energie negativă în timpul unei dezbateri cheie chiar înainte de al doilea tur, care a fost câştigat de Traian Băsescu.

"Oamenii care lucrau pentru Băsescu se aflau în partea dreaptă a camerei video", a spus Geoană la Antena3. Soţia sa, Mihaela a declarat că Geoană "a fost atacat foarte grav, nu s-a putut concentra".

La început, românii l-au batjocorit pe fostul ministru de externe spunând că nu ştie să piardă. Dar publicaţia recentă a unor fotografii  care-l  arată pe bine cunoscutul parapsiholog Aliodor Manolea aproape de Băsescu în timpul campaniei sale i-a făcut pe români să se întrebe dacă nu cumva preşedintele chiar a pus o vraja pe rivalul său. 

Pozele le-au arătat pe Manolea, un om bărbos, cu o faţă rotundă, mergând la câţiva metri în spatele lui Băsescu înainte de dezbatere. Specialităţile lui Manolea includ controlul minţii, clarviziune şi de transă hipnotică, în conformitate cu Asociaţia Română de Psihologie Transpersonală.

Biroul lui Băsescu a refuzat să comenteze despre subiectul Manolea, oficialii dând răspunsuri evazive -  dar nu negaţii clare. Purtătorul de cuvânt al lui Băsescu, Sever Voinescu, a declarat că îl cunoştea pe Manolea, dar parapsihologul nu a luat parte în campania lui Băsescu.  "Nu sunt sigur ce făcea această persoană lână preşedintele Băsescu", a spus el pentru Cotidianul.

Istoric - suspiciunile foştilor lideri din Europa de Est

Jurnaliştii de la Washingtonpost.com scriu că, deşi ritualurile balcanice, vrăjitoariile şi alte forţe mistice aparţin mediului rural, credinţa în paranormal a dat naştere unor practici neobişnuite chiar şi în zilele noastre.

Fostul dictator român Nicolae Ceauşescu era atât de speriat de psihologi, chiar şi de cei tradiţionali, crezând că reprezintă o ameninţare pentru comunism. Astfel el a desfiinţat departamentele de psihologie din ţară şi a interzis cuvântul în dicţionarul oficial.

În 1982, el a organizat o represiune împotriva persoanelor care se presupune că practicau meditaţia transcedentală, şi a concediat zeci de funcţionari, care ar fi fost implicaţi, inclusiv un ministru adjunct de interne.

În Serbia, Col. Ljubodrag Stojadinovic, un fost purtător de cuvânt din armată, a fost înlăturat din funcţie după ce a divulgat că armata a avut o unitate de parapsihologie în anii 1990 sub conducerea ex-preşedintelui Slobodan Milosevic, care a lansat atacuri psihice cu privire la Statele Unite şi alţi duşmani.


"Grupul 69", despre care Stojadinovic a spus că include clarvăzători şi vrăjitoare, a pretins că ar fi cauzat "pierderi grele" împotriva inamicului cu tacticile sale, inclusiv prăbuşirea unor aeronave militare. El a spus că una dinre sarcinile principale ale grupului a fost de a capta cel puţin un "duşman important al sârbilor" - preşedintele SUA, de exemplu.

Nici guvernul sârb, nici armata nu a emis o negare a afirmaţiilor lui Stojadinovic.

Se spune despre liderul sârb din timpul războiului,  Radovan Karadzic, că a crezut în vrăjitorie şi a participat activ în activităţile paranormale. Acum, judecat pentru crime de război, la Tribunalul de la Haga, el a fost arestat în iulie 2008, la Belgrad deghizat ca un guru New Age.

La sud, fostul prim-ministru macedonean Ljubco Georgievski a angajat un parapsiholog, cunoscut sub numele de Mina, în calitate de consilier oficial al Cabinetului. Unii clarvăzători şi astrologi cred că Mina l-a ajutat pe Georgievski să evite apogeul războiului civil dintre macedonenii slavi şi albanezi.

"Nu este ciudat ca în Macedonia oamenii să aibă consilierii lor personali", a declarat Mirjna Stojanovska, 28 de ani, profesor de limba germană. "Este o parte din mentalitatea şi cultura noastră de a apela la o putere mai mare pentru a ajuta oamenii să facă faţă problemelor din viaţă."

"Norocul şi destinul sunt o forţă în România"

În alte poze, Manolea apare ca făcând parte din anturajul lui Geoană în campania electorală din 2007, sugerând că "vrăjitorul" ar fi fost dispus să-şi ofere serviciile oricui i-ar fi plătit suma cerută. Nu a exista niciun răspuns de la Geoană, care încearcă să se distanţeze acum de subiect, într-o încercare de a-şi păstra credibilitatea.

Psihologul român Aurora Liiceanu a spus că regiunea rămâne un teren fertil pentru astfel de superstiţii. "Societatea este înclinată către iraţional, este o cultură a oamenilor superstiţioşi. Norocul are un rol foarte mare aici, este o forţă", a spus psihologul Liiceanu. "Norocul şi destinul".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite