VIDEO Îngrijorare maximă în era post Gaddafi: rachete sol-aer au fost furate dintr-un depozit din Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rachete sol-aer de fabricaţie rusă au dispărut dintr-un depozit de arme din Tripoli, relatează CNN.

Descoperirea a fost făcută de către CNN şi Human Rights Watch care au găsit zeci de lăzi goale. În ele se aflau listele de ambalare şi numere de inventar, în urma cărora au fost identificate dispariţia unor rachete SA-24 Grinch. Listele erau scrise în engleză şi în rusă.

Rachetele sol-aer SA-24 Grinch sunt concepute să fie ţinte pentru avioane, elicoptere, rachete marine şi drone. Pot doborî un avion care zboară la o altitudine de 3352 de metri şi pot călători 5,7km.

Martori au spus Human Rights Watch că luptători ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) şi alţii ar fi furat armament din depozitul care se află în apropiere de o bază a Brigăzii Khamis, o unitate specială a lui Gaddafi, situată în partea de sud-est a capitalei.

Depozitul mai conţine unelte şi artilerie. Totodată, există cutii goale în care se pare că ar fi fost un alt tip de rachete sol-aer, SA-7.

Un director al Human Rights Watch afirmă că a văzut acelaşi model în unele zone ale Libiei, menţionând că în fiecare oraş din ţară primele care dispar sunt rachetele sol-aer.

Potrivit acestuia, astfel de rachete pot valora mii de dolari pe piaţa neagră.

"Vorbim despre circa 20.000 de rachete sol-aer în toată Libia şi am văzut multe dintre ele transportate în maşini. Le-ar putea duce pe toate în zone din Africa de Nord", afirmă Peter Bouckaert, director la  Human Rights Watch.

Armele ar putea ajunge către Al Qaeda

Reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie au refuzat să facă comentarii cu privire la dispariţia rachetelor.

Lipsa de securitate în locurile în care se află armament reprezintă un semn de îngrijorare faţă de stabilitatea Libiei în era post Gaddafi, dar şi faţă de capacitatea Consiliul de a  urmări ca armele să nu ajungă pe mâna altora.

Oficialii occidentali se tem ca armele să nu ajungă în mâinile militanţilor sau unor adversari precum Iranul.

Guvernele vecine din Niger şi Ciad au declarat că în ţările lor se face deja contrabandă cu arme din Libia, iar acestea sunt destinate Al Qaeda.

SUA este îngrijorată

Principalul consilier pentru antiterorism al preşedintelui Barck Obama, John Brennan, a afirmat miercuri că SUA sunt preocupate de securizarea armelor în Libia

În Libia, "ceea ce ne preocupă este, evident, securizarea oricărui tip de materiale şi arme (...), fie că este vorba despre arme de distrugere masive sau de lansatoare portabile de rachete", a afirmat Brennan, citat de AFP.

Potrivit lui Brennan, "numeroşi lideri ai Al-Qaida sunt libieni"

Guvernul libian de tranziţie "va trebui să facă faţă unor numeroase provocări pentru a prelua controlul zonelor" aflate în mâinile combatanţilor "rivali şi ale triburilor", a adăugat consilierul de la Casa Albă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite