Un parlamentar australian a dat un ultimatum Bisericii Catolice: Revocaţi preotul pedofil sau îl denunţ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parlamentar australian independent a dat marţi un ultimatum Bisericii catolice din ţara sa, ameninţând că va dezvălui în Senat identitatea unui preot suspectat de violuri şi abuzuri sexuale dacă acesta va fi menţinut în funcţie, relatează AFP.

Senatorul Nick Xenophon a cerut autorităţile ecleziastice să-l revoce până marţi la prânz pe clericul acuzat că ar fi participat la abuzuri săvârşite asupra unui actual arhiepiscop, pe vremea când acesta era doar un adolescent, în urmă cu aproape jumătate de secol.

"Am dat termen până marţi după-amiază Bisericii catolice a Australiei meridionale pentru a-l demite pe acest preot. Dacă până la prânz nu se întâmplă acest lucru, voi da publicităţii acest nume aici, în Senat", a declarat Nick Xenophon în faţa colegilor săi.

"Chiar acum sunt părinţi care îşi trimit copiii la biserica condusă de un preot despre care nu sunt conştienţi că este un agresor, un violator. Nu este nimic imoral în a divulga identitatea lui (preotului suspect n.r.) şi a suprima aceste informaţii", a mai spus Nick Xenophon, citat de Sky News.

În 2007, arhiepiscopul John Hepworth a dezvăluit că în anii '60 a fost violat şi abuzat sexual timp de 12 ani, de la vârsta de 15 ani, de către doi preoţi şi un seminarist. Marcat de abuzurile la care a fost supus, el a trecut la Biserica anglicană în anii '70.

Doi dintre cei trei bărbaţi implicaţi în această afacere au murit, dar un al treilea conduce o parohie în sudul Australiei şi, potrivit senatorului Xenophon, beneficiază de protecţie datorită poziţiei sale în ierarhia ecleziastică.

Arhiepiscopul din Adelaide l-a implorat însă pe parlamentar să nu-şi pună ameninţările în aplicare înainte de a lua legătura cu consilierii juridici ai bisericii.

"Preotul vizat a negat categoric acuzaţiile formulate împotriva lui, astfel că toate aspectele acestui caz trebuie studiate cu precauţie", a spus arhiepiscopul.

La rândul său, arhiepiscopul anglican Hepworth a acuzat turnura evenimentelor şi s-a desolidarizat de senator, denunţând "o diplomaţie de megafon".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite