VIDEO Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda va fi activ timp de cel puţin 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici consideră că vulcanul Eyjafjallajokull, a cărui erupţie a dat peste cap traficul aerian din Europa, va fi activ în următorii 60 de ani, vârful de activitate al acestuia fiind aşteptat în jurul anului 2030, relatează Ukrainian Globalist.

Potrivit specialiştilor, vulcanul situat la 200 km est de capitala Islandei, Reykjavik, a început să erupă fără schimbări perceptibile în ultimii zece ani, însă şi-a făcut simţită prezenţa prin cutremure.

Ultima mişcare telurică a avut loc la sfârşitul lunii mai 2008, având o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter şi epicentrul la numai 50 km de Reykjavik.

Vulcanul intrase de acum mai bine de un an în faza activă, iar la 14 aprilie a erupt, au explicat oamenii de ştiinţă.

Experţii au emis un avertisment cu privire la multiplicarea erupţiilor vulcanului şi cutremurelor în Islanda.

Analizând activitatea vulcanică şi seismică recentă, expertul Thorvaldur Thordarson, de la Universitatea britanică Edinburgh, estimează că vulcanul din Islanda a intrat într-o nouă fază activă, care va dura cel puţin 60 de ani, iar vârful acestei activităţi este de aşteptat în perioada cuprinsă între 2030 - 2040.

Sursa foto: The Guardian

image

Potrivit lui Thordarson, în timpul ciclurilor cu activitate înaltă erupţiile vulcanice devin nu doar mai frecvente, ci şi mai intense. Astfel, cele mai distrugătoare erupţii din Islanda s-au produs în anul 1783. Atunci, lava a acoperit o suprafaţă de 565 de kilometri pătraţi.

Anterior, vulcanul Eyjafjallajokull a început să erupă în decembrie 1821, iar erupţia a durat până în ianuarie 1823, aminteşte publicaţia citată.

În anul 1998, vulcanologul Gudrún Larsen, de la Universitatea Islandei din Reykjavik, a analizat date din istorie şi mostre de straturi de lavă din ultimii 800 de ani, ajungând la concluzia că activitatea vulcanică trece în Islanda prin cicluri de intensitate ridicată şi scăzută, potrivit New Scientist.

Vârful acestor cicluri este probabil direct legat de succesiunea de cutremure, care slăbesc tensiunea asupra faliilor tectonice din apropierea Islandei.

Oamenii de ştiinţă islandezi au demonstrat că gheţarul Vatnajokull din Islanda, sub care sunt ascunşi doi vulcani foarte activi, Bardarbungar şi Grímsvötn, a explodat de 6-11 ori la fiecare 40 de ani în timpul ciclului de activitate intensă, şi doar de trei ori în decurs de 40 de ani în perioada de activitate redusă. Şi în alte regiuni din Islanda se poate remarca aceeaşi frecvenţă a erupţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite