Vine cartoful modificat genetic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic a aprobat cultivarea terenurilor din oraşul Leeds cu plante create în laborator Miniştrii englezi şi-au dat acordul pentru cultivarea cartofului modificat genetic. Decizia

Guvernul britanic a aprobat cultivarea terenurilor din oraşul Leeds cu plante create în laborator

Miniştrii englezi şi-au dat acordul pentru cultivarea cartofului modificat genetic. Decizia îi nemulţumeşte însă pe ecologişti, care pregătesc proteste.

Cartoful modificat genetic a primit aviz favorabil inclusiv de la secretarul de stat pentru mediu, Hilary Benn. Acesta a semnat actele prin care cercetătorii de la Universitatea din Leeds pot să cultive terenurile de lângă Tadcaster, North Yorkshire, cu un soi de cartof rezistent la atacul unui vierme specific culturilor de cartof.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Ştiinţe Biologice din Leeds au declarat că vor planta, pentru început, numai 1.200 de fire de cartof transgenic. Ei au spus că au adăugat o genă rădăcinilor plantei astfel încât noul cartof rezistă la dăunători.

Economie la pesticide

Susţinătorii cartofului transgenic spun că prin cultivarea acestuia britanicii vor face o economie de 645 de milioane de lire sterline, sumă pe care o pierd anual cu pesticidele şi cu întreţinerea terenurilor.

Imediat după anunţul oficial, ecologiştii au spus că vor contesta decizia guvernului. Pete Riley, liderul grupului de protestatari care se opun culturilor transgenice a declarat că gena adăugată cartofului conferă omului care îl consumă rezistenţă la antibioticul neomicină.

Britanicii nu sunt la prima încercare de a cultiva cartoful transgenic. Anul trecut, ecologiştii au dat în judecată fermierii care au fost de acrod cu cartoful transgenic, după ce organizaţia locală a Greenpeace a dat publicităţii un studiu care arăta că pericolul îmbolnăvirii de cancer este mare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite