Viktor Iuşcenko: "Flota rusă a Mării Negre va părăsi Ucraina"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi-a fixat luni ca prioritate, în cazul realegerii sale, aderarea ţării la Uniunea Europeană şi la NATO, excluzând în acelaşi timp prelungirea acordului asupra staţionării în Ucraina a Flotei ruse a Mării Negre, informează AFP, care îi citează discursul susţinut în faţa partizanilor săi, reuniţi într-un centru cultural în Kiev.


"Ucraina va continua să-şi definească independent politica sa externă", a spus el.

"Obiectivul meu este aderarea Ucrainei la UE şi deplina participare la sistemul de securitate euro-atlantic", a insistat preşedintele în exerciţiu al Ucrainei. De asemenea, el a adăugat că "Flota rusă a Mării Negre va părăsi Ucraina în 2017, conform Constituţiei naţionale", riscând să supere şi mai mult Rusia, care nu agreează deloc iniţiativele atlantiste ale lui Iuşcenko.

"Singurul lucru care ne lipseşte este un prim-ministru pro-ucrainean. Dar el va veni", a atacat-o şeful statului pe fosta sa aliată - premierul Iulia Timoşenko - pe care o acuză de populism şi de lipsă de patriotism. "Sper că ea nu va învinge", a mai declarat el, făcând aluzie la unul dintre sloganurile campanie electorale ale acesteia, "Ea va învinge".

Preşedintele a criticat şi deciziile "neprofesionale şi adesea populiste" ale guvernului Timoşenko, care - potrivit lui - a triplat în 15 luni cuantumul datoriei externe a ţării şi prevede să crească  în 2010.

Viktor Iuşcenko a preluat puterea în Ucraina în urma Revoluţiei portocalii la sfârşitul anului 2004. Dar întrucât nu a realizat reformele promise, el şi-a pierdut aura de erou de atunci şi nu mai este creditat decât cu 4-5 % din intenţiile de vot, în timp ce rivalii săi - opozantul pro-rus Viktor Ianukovici şi premierul Iulia Timoşenko - beneficiază de 28-41 %, respectiv 20-25 %, din simpatiile exprimate de electorat, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite