Vara lui 2008 va intra în Cartea recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioadele de secetă extremă vor alterna cu cele de precipitaţii abundente. Anul 2008 va figura în topul primilor cei mai călduroşi 10 ani din 1860 şi până în prezent, estimează

Perioadele de secetă extremă vor alterna cu cele de precipitaţii abundente.

Anul 2008 va figura în topul primilor cei mai călduroşi 10 ani din 1860 şi până în prezent, estimează specialiştii. În ciuda faptului că lunile ianuarie şi februarie au fost printre cele mai friguroase comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimilor 10 ani.

Lunile ianuarie şi februarie au adus cel mai răcoros început de an din ultimul deceniu pentru mai multe zone din emisfera nordică. "Este vorba numai de aceste două luni, care au fost mult mai răcoroase comparativ cu situaţia din anii 1994 şi 1996", a declarat şeful catedrei de Cercetări Climatice din cadrul Universităţii East Anglia, Phil Jones.


Început de an diferit pentru zonele emisferei nordice


Potrivit cercetătorilor, începutul de an nu a fost la fel pentru toate statele din emisfera nordică. Astfel, primele două luni din 2008 au fost pe placul pasionaţilor de schi din Statele Unite ale Americii, care s-au bucurat de un strat de zăpadă care a înregistat o medie de aproximativ 10 metri pe parcursul întregului sezon de iarnă. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în Norvegia, unde stratul de zăpadă a depăşit cu 16% recordul înregistrat în 2004.


De cealaltă parte însă, pentru Finlanda, cele două luni ale începutului de an au reprezentat cea mai călduroasă iarnă din ultimii 148 de ani. De asemenea, ambarcaţiunile de mare viteză care fac legătura
între Helsinki şi Tallinn, oprite de obicei pe timpul iernii din cauza apelor îngheţate din Marea Baltică, au fost puse în circulaţie mai devreme ca oricând, respectiv la mijlocul lunii martie.


Primăvara din emisfera nordică a început pe 20 martie


Deşi anul a început, pentru multe regiuni, cu cele mai scăzute temperaturi din istoria ultimului secol şi jumătate, schimbările climatice determină primăvara să îşi intre în drepturi în întreaga emisferă nordică înaintea sfârşitului acestei luni. Conform specialiştilor, condiţiile similare înregistrate în primăvara din 1998 şi cea din 2005 au determinat temperaturile-record din acei ani.


Tot din cauza schimbărilor climatice a nins în locuri neobişnuite cu astfel de precipitaţii, precum Grecia, Irak şi Florida, mai spun experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceştia estimează, pe acelaşi fond al încălzirii globale, pentru anul 2008 fenomene meteorologice extreme, perioadele de secetă extremă alternând cu cele de precipitaţii abundente.


Oficialii din 190 de state se vor întâlni, în perioada 29 martie-4 aprilie, la Bangkok, pentru a discuta semnarea unui tratat pe termen lung, care să stabilească noi măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, tratat care să vină în completarea Protocolului de la Kyoto.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite