VIDEO Va renunţa Japonia la conservatorism după 50 de ani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Va renunţa Japonia la conservatorism după 50 de ani?
VIDEO Va renunţa Japonia la conservatorism după 50 de ani?

Scrutinul parlamentar de duminică este printre cele mai importante evenimente postbelice din Japonia. Deşi sunt conduşi de jumătate de secol de politicieni conservatori, japonezi au spus în sondaje că ar prefera venirea la putere a Partidul Democratic.

  • Partidul Liberal-Democrat (PLD) de dreapta al premierului Taro Aso este devansat în sondaje cu peste 10 puncte de principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat din Japonia (PDJ), condus de Yukio Hatoyama, dar o treime din persoanele chestionate afirmă că încă nu ştiu cu cine să voteze.
image

"O schimbare de regim ar fi un punct de cotitură major pentru Japonia. O să votez cu democraţii. Mulţi dintre actualii guvernanţi nu au adus politicile mai aproape de oamenii obişnuiţi".

(Masato Nakahara, 49 de ani, project manager)

image

"Aceste alegeri nu sunt despre un partid ci despre alegerea unui premier potrivit pentru Japonia. Dacă Yukio Hatoyama câştigă, aş vrea să îşi îndeplinească promisiunile. Cel mai bun lucru la aceste alegeri este că oamenii sunt mai interesaţi de politică decât au fost la precedentele alegeri. Şi ăsta este primul pas către construcţia unei societăţi sănătoase"

(Kikuchi Daijiro, 20 de ani, student)

image

"Încercăm să rezistăm în recesiune şi de aceea alegerile sunt foarte importante. Hatoyama, care cred că va câştiga, a făcut promisiuni care ne dau speranţe dar avem nevoie de un lider care să le şi îndeplinească. Ne trebuie o schimbare din temelii, dacă nu, ţara se va scufunda ca o navă. Pentru mine cel mai important lucru îl reprezintă pensiile"

. (Misako Noguchi, 36 de ani, şomer)

image

"Probabil o să votez cu Hatoyama pentru că pur şi simplu m-am săturat de politicile PDL. Japonia are nevoie de schimbări dinamice. Aş vrea să văd un Guvern care va revitaliza economia şi va crea mai multe locuri de muncă. Vreau ca noul executiv să asculte toate păturile sociale şi să îi ajute pe cei slabi să depăşească greutăţile. Sunt mulţi tineri needucaţi şi aflaţi în şomaj, care nu fac nimic pentru societate, asta în condiţiile în care populaţia este îmbătrânită şi rata natalităţii a ajuns la cele mai mici cifre. Fără ajutoare de la stat, oamenii nu îşi permit să mai facă copii

". (Jun Morikawa (32 de ani), proaspăt absolvent)

Premierul în funcţie, Taro Aso, a cerut sâmbătă votanţilor să nu abandoneze PLD. "Puteţi avea încredere în aceşti oameni?", i-a întrebat acesta pe alegători. "Este o problemă dacă nu sunteţi siguri că opoziţia va putea să conducă ţara", a mai spus Taro Aso, care a explicat  că avea nevoie de mai mult timp să implementeze măsurile economice şi să scoată ţara din declinul financiar.

De cealaltă parte, Partidul Democrat a oferit sub sloganul "Vieţile oamenilor pe primul loc" o platformă electorală care conţine iniţiative privind bunăstarea socială, scăderea şomajului şi ajutoare pentru familiile cu mulţi copii.

Analiştii spun că mesajul a fost primit pozitiv de căre tinerii japonezi, masă electorală care ar putea să joace un rol crucial în alegeri. Potrivit unui analistul stabilit la Tokio, Tobias Harris, mulţi tineri japonezi simt "o dezamăgire şi o ură uriaşe" privind politicile actualilor guvernanţi.

  • Campania a fost schimbată de ultimele date privind şomajul din Japonia, cel mai mare de la al doilea război mondial încoace.
  • De la victoria în alegerile legislative din 2005, PLD a desemnat trei premieri, fără a reuşi însă să contracareze scăderea popularităţii. Partidul este acuzat de majoritatea japonezilor că a slăbit protecţia socială şi a favorizat sărăcia.
  • Constituţia Japoniei specifică faptul că "cel mai înalt organism de putere în stat" este parlamentul bicameral, Dieta Japoniei. Dieta constă din Camera Reprezentanţilor cu 480 de locuri, aleasă prin vot popular, la fiecare patru ani sau la dizolvare şi o Cameră a Consilierilor de 242 de locuri, ai cărei membri aleşi popular au mandate de şase ani.
  • Cabinetul este compus dintr-un Prim Ministru şi miniştri de stat, şi răspunde direct Dietei. Primul Ministru trebuie să fie membru al Dietei şi este desemnat de colegii săi. Primul Ministru are puterea de a numi sau demite miniştri, majoritatea acestora fiind, obligatoriu, membri ai Dietei, toţi membrii cabinetului trebuind să fie civili.
  • Partidul Liberal Democrat (PLD) este la putere din 1955, cu excepţia unui guvern de coaliţie, format de partidele de opoziţie în 1993; cel mai mare partid de opoziţie este Partidul Democrat din Japonia, de orientare liberal-socială.
  • Japonia este singura ţară din lume condusă de un împărat. Constituţia Japoniei defineşte împăratul ca "simbol al statului şi al unităţii poporului". El execută datorii ceremoniale şi nu are putere reală, nici măcar în situaţii de urgenţă. Suveranitatea este pusă în mâinile poporului japonez prin constituţie. Floarea familiei imperiale japoneze este crizantema.
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite