VIDEO Un bloc de gheaţă de mărimea New York-ului s-a rupt din Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un gheţar de dimensiunile oraşului New York s-a spart luna aceasta din masa de gheaţă a Antarcticii. Banchiza din care s-a desprins blocul de gheaţă ar putea pierde până la 3.000 de kilometri pătraţi, fiind necesari câteva sute de ani pentru refacerea acesteia.

Citiţi şi:
Schimbările din zona arctică au impact asupra viitorului planetei
VIDEO Reducerea masivă a gazelor cu efect de seră ar putea salva gheaţa arctică
VIDEO Efectul prăbuşirii podului de gheata din Antarctica s-ar putea intensifica din cauza încălzirii globale

Potrivit glaciologistului de la Universitatea Muenster din Germania, Angelika Humbert, citat de Reuters, aproximativ 700 de kilometri pătraţi de gheaţă din calota Wilkins, o suprafaţă mai mare decât Singapore sau Bahrein şi aproape cât New York-ul, s-au spart în iceberguri.

Ultima mare ruptură s-a petrecut zilele trecute, când s-au desprins 370 de kilometri pătraţi de gheaţă, aceasta fiind a zecea mare desprindere din ultimii 50 de ani

Potrivit lui Humbert, calota din care s-a desprins blocul de gheaţă ar putea pierde până la 3.000 de kilometri pătraţi, fiind necesari câteva sute de ani pentru refacerea acesteia.

De asemenea, se preconizează o reducere a suprafeţei pe care o ocupă gheaţa în următoarele săptămâni.

În următoarele câteva săptămâni banchiza Wilkins va pierde o suprafaţă de peste 3.370 de kilometri pătraţi de gheaţă, suprafaţă mai mare decât Rhode Island şi echivalentă cu 2/3 din Luxemburg.

Temperaturile din Antarctica au crescut în acest secol cu 3 grade Celsius. Oamenii de ştiinţă pun această creştere pe seama încălzirii globale a planetei, provocată de consumul de combustibili fosili utilizaţi de automobile, de fabrici şi centralele electrice.

Incidentul vine la trei săptămâni după ce un pod de gheaţă s-a rupt, provocând pierderea a 330 de kilometri pătraţi de gheaţă.

Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheaţă în mai puţin de un deceniu, au avertizat oamenii de ştiinţă, ultimele studii arătând că gheaţa a ajuns la un nivel minim de grosime.

Walt Meier, cercetător la Centrul Naţional de Statistică privind Gheaţa şi Zăpada, de la Universitatea din Colorado, a prezis că Oceanul Arctic va rămâne fără gheaţă între 2020 şi 2040, deşi este posibil ca acest lucru să se întâmple în 2013.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite