VIDEO Topul tiranilor care au îngrozit lumea în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă România a scăpat de totalitarism în urmă cu 20 de ani, regimurile autoritare se regăsesc încă în foarte multe state ale lumii, iar ele continuă să facă victime. Dictatorii din peste 70 de ţări comit crime care îngrozesc lumea modernă şi împotriva cărora se găsesc cu greu metode de a lupta.

Revista “Parade” realizează anual clasamentul celor mai cruzi dictatori ai lumii, care îşi conduc popoarele după bunul plac, uneori fără constituţie şi legi sau fără respectarea acestora şi fără drepturi şi libertăţi fundamentale.

Termenul de dictator vine din Roma antică, desemnând un conducător al armatei, cu puteri nelimitate, care era ales de senat, în vreme de război, de răscoale sau calamităţi, pe o perioadă de şase luni. În prezent, el desemnează aproape acelaşi lucru, cu excepţia faptului că dictatorii moderni sunt aleşi de foruri subordonate sau prin organizarea unor alegeri de faţadă ori preiau puterea prin lovituri militare. De durata mandatului nu prea se vorbeşte, pentru că este în general pe viaţă sau, dacă se organizează scrutine, acestea sunt controlate tot de aparatul totalitar.

Locul 10. Muammar al - Qaddafi, Libia

Dictatorul a ajuns la vârsta de 66 de ani şi deţine puterea din 1969. La 1 septembrie va aniversa 40 de ani de la lovitura de stat prin care a obţinut conducerea statului. Printre conducătorii care nu au sânge regal, numai Omar Bongo, preşedintele din

image

Gabon, a stat mai mult la putere.
Raportările despre tortură din acest stat sunt ceva comun.

În 2008, SUA au importat petrol din Libia în valoare de 4 miliarde de dolari, iar Condoleeza Rice a fost primul secretar de stat care a vizitat Libia în ultimii 55 de ani.


Locul 9. Gurbangulz Berdymuhammedov, Turkmenistan

image

Dictatorul s-a instalat în funcţie în 2006 şi are în prezent 51 de ani. Partea bună este că, de când a preluat puterea, el a eliminat o mare parte dintre aspectele ridicole ale cultului personalităţii predecesorului său, Saparmurat Niyazov, cum ar fi redenumirea lunilor anului după numele său şi al mamei sale.

Partea proastă este că a menţinut politica represivă a lui Niyazov. Prizonierii politici au rămas după gratii, toată mass-media e controlată de guvern, partidele de opoziţie sunt interzise, iar practica religioasă este restricţionată.




Documentarul prezintă regimul lui Berdymuhammedov prin ochii unui jurnalist independent, care arată că deşi dictatorul s-a schimbat ţara nu a avut de câştigat nimic în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Locul 8. Isaya Afewerki, Eritreea

Afewerki (63 de ani) se află la putere din 1991. Interdicţia pe care a impus-o cu privire la mass-media, care nu poate fi decât de

image

stat, face din Eritreea unul dintre cele mai abuzate state în ceea ce priveşte libertatea presei. În timpul regimului său, Afewerki nu a permis niciodată organizarea de alegeri sau implementarea unei constituţii.

În 2005, dictatorul a decis să-i expulzeze pe lucrătorii americani care aduceau ajutoare şi hrană în Eritreea.  În octombrie 2008, guvernul SUA a decis să stopeze livrarea armelor către Eritreea, acuzându-l pe Afewerki că “nu cooperează suficient împotriva terorismului”.

Locul 7. Sayyid Ali Khamenei, Iran

image

Ayatollahul Sayyid Ali Khamenei are 69 de ani şi se află la putere din 1989.  Ayatollahul a crescut numărul arestărilor oponenţilor nonviolenţi ai regimului său, jurnaliştilor şi ale activiştilor pentru drepturile femeilor, ale etnicilor şi ale minorităţilor religioase. În 2008, guvernul lui Khemenei a fost singurul din lume care a permis executarea minorilor pentru că legea penală din acest stat consideră că băieţii pot fi condamnaţi la pedeapsa cu moartea de la vârsta de 15 ani, iar fetele de la 19 ani.

În ultimii ani, oficialii au recurs la spânzurări publice, au torturat un om până la moarte pentru adulter, au închis studiourile de înregistrări şi cafenelele şi au persecutat disidenţii.

Locul 6- Hu Jintao, China

image


Dictatorul chinez a ajuns la vârsta de 66 de ani şi deţine puterea din 2002. Hu Jintao şi Partidul Comunist Chinez au obţinut dreptul de a organiza în 2008 Jocurile Olimpice, în schimbul promisiunii că vor face eforturi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. În schimb, tiranul a restricţionat şi mai mult libertatea presei şi pe cea religioasă.

Represiunile împotriva tibetanilor şi a altor minorităţi s-au înmulţit dramatic. Disidenţii politici şi religioşi pot fi ţinuţi până la patru ani în centre de reeducare, fără a li se face vreun proces.


Locul 5- Regele Abdullah, Arabia Saudită

image

Regele împlineşte în acest an 85 de ani şi se află la guvernare din 1995. În Arabia Saudită cele mai grave probleme sunt legate de drepturile femeilor. Chiar dacă Regele Abdullah vorbeşte despre reforme, femeile din această ţară au încă nevoie de permisiunea bărbaţilor pentru a munci, a studia, a călători, a se căsători şi chiar pentru obţinerea unei cărţi de identitate.

Guvernul a deschis o filială pentru drepturile femeilor în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, însă în cadrul său lucrează numai bărbaţi.

În Arabia Saudită nu există Cod penal şi adesea apărătorii dintr-un proces nu pot audia martorii.

Locul 4- Than Shwe, Burma (Myanmar)

image


Ciclonul Nargis a lovis Burma în 2 mai 2008 lăsând în urmă 140.000 de morţi şi dispăruţi şi mai mult de 2 milioane de persoane fără adăpost.

Dictatorul de 76 de ani, care se află la putere din 1992, a întârziat accesul organizaţiilor umanitare în zonele calamitate doar pentru a-şi putea organiza în voie alegerile falsificate pentru aprobarea unei noi constituţii.


Locul 3- Kim Jong II, Coreea de Nord

image


Tiranul nord-coreean a fost surclasat în acest an, după ce în 2008 reuşise ca prin măsurile represive adoptate să se poziţioneze în vârful clasamentului realizat de revista Parade.

Kim Jong are 67 de ani şi se află la guvernare din 1994. El a crezut că va suferi o lovitură, aşa că a fost absent de la multe evenimente publice importante. Totuşi, regimul impus de el continuă să fie unul dintre cele mai represive din lume. Sute sau chiar mii de cetăţeni, inclusiv copii, sunt închişi în lagăre de muncă pentru “crime” precum deţinerea de provizii de alimente sau activităţi antisociale.



Locul 2- Omar al-Bashir, Sudan

image



Dictatorul se află la vârsta de 65 de ani şi se află la putere din 1989. Curtea Penală Internaţională (CPI) ca emis pe numele lui al-Bashir un mandat de arestare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru contribuţia sa la tragedia din Darfur.

CPI l-a acuzat de crimă, exterminare, răpire, tortură, deportarea unui mare număr de civili şi prădarea bunurilor lor. Campania militară a lui Bashir  a determinat ca 2,7 milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele începând cu 2003.


Locul 1- Robert Mugabe, Zimbabwe


Cel mai crud dictator al lumii a fost desemnat în acest an Robert Mugabe, tiranul de 85 de ani din Zimbabwe, care se află la putere din 1980. Inflaţia din Zimbabwe a ajuns atât de mare în luna ianuarie că guvernul a lansat bilete de bancă în valoare de 50 de miliarde de dolari zimbabweni, cu care se pot cumpăra două pâini.

image




Rata celor fără loc de muncă a ajuns la mai mult de 85% din populaţie. În 2008, Mugabe a fost de acord să organizeze alegeri, dar a devenit clar că ar accepta rezultatele numai dacă învingător ar ieşi tot el. Susţinătorii săi au organizat atacuri la adresa opoziţiei, omorând 163 de oameni şi torturând şi bătând 5.000. În cele din urmă, Mugabe a semnat un acord cu liderul opoziţiei, Morgan Tsvangirai, dar de atunci a încălcat termenele şi a instalat proprii oameni în fruntea fiecărui minister. Între timp, starea de sănătate a populaţiei a atins o situaţie de criză, mai mult de 3.800 de oameni au murit de holeră în august 2008.




Milioane de oameni mor de foame în Zimbabwe. Ei încearcă să supravieţuiască hrănindu-se cu plante şi rădăcini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite