VIDEO Tehnicienii irakieni demolează fabricile nucleare ale lui Saddam Hussein

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eforturile fostului lider irakian Saddam Hussein de a produce o bombă nucleară sunt uşor, dar sigur dărâmate de-a lungul Râului Tigru, însă readioactivitatea rămâne.

Centrul de cercetare Tuwaitha, situat la 18 kilometri sud-est de Bagdad, a fost bombardat de Israel în 1981 în timpul unor atacuri asupra reactorului nuclear Tammuz 1. A fost aruncat din nou în aer în timpul Războiului din Golf din 1991 şi a fost prădat după invazia americană din 2003, în urma căreia Hussein a fost alungat.

În prezent, ingineri şi tehnicieni lucrează la distrugerea laboratoarelor şi echipementelor locului, dar contaminarea lăsată în urmă le îngreunează activitatea.

"Este dificil, din cauza distrugerii", a declarat managerul de proiect Anwar Ahmed. "Acest edificiu a fost bombardat în 1991. Acum, a fost luată în sfârşit decizia de a se distruge totul.", a completat el.

Atât muncitorii, cât şi vizitatorii trebuie să poarte echipamente şi măşti de protecţie în preajma clădirii, unde lucrează aproximativ 20 de oameni.

Ministerul irakian de Ştiinţă şi Tehnologie a declarat că antrenează mai mulţi specialişti să dezafecteze instalaţia, dar a recunoscut că aceaastă curăţire ar putea dura zeci de ani.

Avem 18 facilităţi în Tuwaitha, a spus Fuad al Musawi, ministrul adjunct al Ştiinţei şi Tehnologiei din Irak: “Avem încă 10 facilităţi în întreaga ţară. Deci, vă puteţi imagina cât timp va dura."

Ambiţiile nucleare ale statului irakian datează din 1960, când a obţinut un reactor de cercetare sovietic. A construit un alt reactor francez, proiectat în anii 1970. 

Grijile Israelului pentru program au dus la raidul din 1981, în care piloţii israelieni au zburat deasupra Iordanului – pe atunci ostil – şi o parte din Arabia Saudită pentru a lovi clădirea.

În ciuda distrugerilor provocate de acest atac, Irak a început să producă uraniu îmbogăţit – un pas înainte spre producţia de arme nucleare – în timpul războiului Iran-Irak din anii ‘80.  Statul irakian a accelerat acel program după invazia Kuweitului din 1990 ce l-a pus să se confrunte cu o coaliţie militară internaţională, care în cele din urmă a îndepărtat forţelor irakiene.

Bombardamentul care a însoţit războiul din 1991 a cauzat pagube grave centrelor Tuwaitha. Inspecţiile şi sancţiunile Naţiunilor Unite dupa 1991 i-au impus guvernului lui Hussein să renunţe la programul său nuclear.

După invazia din 2003, care a început după ce SUA a acuzat în mod incorect Irakul de reînceperea unui program de producere a armelor nucleare, chimice şi biologice, irakienii din apropiere au cauzat în continuare daune jefuind centrul care a rămas nepăzit. Localnicii s-au plâns de simptome pe care medicii le-au atribuit radiaţilor, în special de la utilizarea recipientelor luate de la uzină şi folosite pentru stocarea apei potabile.

Grupul de anchetă irakian a găsit subsoluri pline de apă radioactivă în unele clădiri, şi armata americană a cheltuit ulterior 70 de milioane de dolari asigurând transportul a 550 de tone de pulbere de uraniu.

Unii oameni de ştiinţă irakieni încă speră să înceapă un program civil de energie nucleară în viitor. Dar pentru moment, Irak se agaţă doar de umbra din trecutul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite