VIDEO Egiptul a răbufnit: un tânăr s-a luptat cu un ofiţer pe tanc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia egipteană a intervenit în noaptea de marţi spre miercuri cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva celor 10.000 de egipteni care cer demisia preşedintelui aflat în funcţie de 30 de ani.

Ministerul de Interne egiptean a anunţat miercuri că Guvernul nu va mai "permite" manifestări "provocatoare", adunări sau demonstraţii.

Evenimentele de marţi seară în care au murit trei oameni au fost relatate de corespondenţii de la The Guardian.

"Un tanc a intrat în mulţime din estul pieţei. Pe maşinărie, un ofiţer cu un aruncător de flăcări folosea arma împotriva mulţimii care protesta jos. Nimeni nu s-a clintit. Tancul a avansat până când un tânăr egiptean a rupt-o la fugă, şi-a făcut avânt şi a reuşit să se prindă de tanc. S-a urcat în ovaţiile mulţimii până la ofiţer. Când a ajuns sus s-a luptat cu el. Au căzut amândoi de pe tanc, au venit alţi ofiţeri şi l-au ridicat pe tânăr. Mulţimea a privit fără să riposteze dar s-a uitat pe blocuri la egiptenii care stăteau la geamuri şi le-a spus "Veniţi şi voi! Veniţi şi voi!", este una din scenele care s-a petrecut marţi seara în Piaţa Tahrir din Cairo.

"Pâine, Libertate, Demnitate"

Doctorul Wesam Abdulaziz (29 de ani) a călătorit două ore să se alăture Revoluţiei anunţată în Egipt pe Facebook. "Am venit să schimbăm regimul". "Libertate, libertate, libertate", striga Wesam alături de ceilalţi protestatari.

Scandând "Mubarak pleacă", "Tunisia este soluţia", mii de egipteni au manifestat la Cairo, Alexandria şi numeroase alte oraşe, în faţa unui dispozitiv de poliţie masiv. Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat în mai multe cartiere din Cairo, dintre care 10.000 în piaţa Tahrir, potrivit cifrelor oficiale, scandând "poporul vrea plecarea regimului".

"Pâine, Libertate, Demnitate", scandau unii dintre participanţi, reluând sloganurile manifestanţilor tunisieni. "Mubarak, pleacă", strigau alţii.

"Aceste manifestaţii sunt cele mai importante din 1977 nu numai prin numărul participanţilor şi prin faptul că au avut loc în toată ţara, ci şi pentru că afectează întreaga populaţie", apreciază politologul Amr al-Shobaki, de la institutul al-Ahram.

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, este la putere de 30 de ani. Alegerile prezidenţiale sunt prevăzute pentru septembrie, dar el nu a precizat dacă se va prezenta sau nu. Fiul său, Gamal, în vârstă de 47 de ani, este considerat un posibil succesor.

Egiptenii sunt inspiraţi de protestele din Tunisia care au dus la abdicarea dictatorului.

Iată şi VIDEO cu ce s-a întâmplat marţi seara:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite