VIDEO Manifestaţii violente la summitul G20 de la Toronto: maşini incendiate şi vitrine sparte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demonstranţii au incendiat maşini ale poliţiei şi au spart cu pietre vitrinele a numeroase magazine, sâmbătă, la Toronto, în cadrul unei manifestaţii împotriva summitului ţărilor industrializate şi emergente, G20, relatează AFP.

Pompierii au intervenit rapid pentru a stinge incendiile, declanşate la câteva sute de metri de o barieră de securitate ce înconjura Centrul Congresului, unde liderii G20 s-au reunit în cursul serii, a constatat un jurnalist al AFP, citat de Mediafax.

Poliţiştii care purtau măşti de gaze au dispersat manifestanţii radicali şi violenţi, reţinând 75 dintre aceştia, a anunţat şeful poliţiei locale din Toronto, William Blair.

Acesta din urmă a negat utilizarea de către poliţie a gloanţelor de cauciuc, deplorând vandalismul şi nivelul de violenţă de care au dat dovadă unii manifestanţi.

Primarul oraşului Toronto, David Miller, care voia să profite de summituri pentru a-şi promova oraşul în rândul investitorilor din lumea întreagă, a acuzat un "grup de infractori" care a recurs la "violenţă deliberată, foarte dificil de controlat".

Cu puţin timp înainte, în cadrul unui marş organizat şi autorizat,  aproximativ 10.000 de sindicalişti, ecologişti, studenţi şi apărători ai drepturilor femeilor au manifestat în ploaie pentru a-şi face auzite revendicările printre liderii G20.

Guvernul conservator al premierului canadian Stephen Harper a fost criticat în mod deschis, în mai multe rânduri. Totuşi sloganurile şi obiectivele au fost foarte variate, de la apărarea celor săraci la denunţarea exploatării nisipurilor bituminoase, pe care directorul Greenpeace International, sud-africanul Kumi Naidoo, a calificat-o drept un "dezastru al Golfului Mexic la viteză mică".

Numărul manifestanţilor a fost mai mic de 10.000, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizatorilor, Dennis Grunding, afirmând că citează declaraţiile Guvernului din Ontario.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite