Uraniu pentru bomba iraniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul are mai mult uraniu decât se crezuse, iar cantitatea pe care o deţine este suficientă pentru a fabrica o bombă nucleară, au declarat joi oficiali ai ONU, citaţi de cotidianul „Financial

Iranul are mai mult uraniu decât se crezuse, iar cantitatea pe care o deţine este suficientă pentru a fabrica o bombă nucleară, au declarat joi oficiali ai ONU, citaţi de cotidianul „Financial Times“.

Noile date provin dintr-un raport al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA), dat publicităţii acum două zile.

„Contrar deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, Iranul nu a suspendat activităţile de îmbogăţire a uraniului”, se arată în documentul AIEA.

La jumătatea lunii noiembrie 2008, când Agenţia a făcut verificările anuale ale stocurilor de la uzina din Natanz, Iranul produsese 839 kg de uraniu slab îmbogăţit, faţă de cele 200 kg cât se estimase că deţine.

Până la sfârşitul lunii ianuarie,  produsese încă 171 kg. În cazul în care cantitatea de circa o tonă de la uzina Natanz ar fi îmbogăţită, s-ar putea produce peste 20 kg de material de fisiune, suficient pentru o bomcă, mai precizează raportul AIEA.

Situaţia este de natură să genereze temeri în Israel, care avertizează de mai mulţi ani că nu va permite Iranului să treacă de această etapă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite