VIDEO Un miliardar de dreapta, viitor preşedinte în Chile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Pinera se va lupta în turul doi cu candidatul unei coaliţii formate din mai multe partide de stânga
Sebastian Pinera se va lupta în turul doi cu candidatul unei coaliţii formate din mai multe partide de stânga

Un absolvent de Harvard este creditat cu cele mai mari şanse la prezidenţialele din Chile. Sebastian Pinera ar putea fi primul preşedinte de dreapta, de la înlăturarea dictatorului Augusto Pinochet, în 1990.

Chile ar putea avea din nou o administraţie de dreapta. Candidatul dreptei, Sebastian Pinera, şi-a învins cei trei contracandidaţi de stânga, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Chile, reuşind să obţină aproximativ 45% din voturile exprimate. Pinera, absolvent al Universităţii Harvard, se va întâlni în turul doi cu fostul preşedinte Eduardo Frei, candidatul actualei coaliţii de guvernământ.

Frei, care a deţinut postul de preşedinte în perioada 1994-2000, a obţinut în primul tur aproximativ 30 de procente din voturi. Eduardo Frei speră să atragă, în al doilea scrutin, voturile obţinute în primul tur de socialistul Marco Enriquez-Ominami, care părăsise coaliţia de guvernământ, dar şi voturile lui Jorge Arrate, liderul unui bloc comunist. Aceştia au obţinut în primul tur aproximativ 20, respectiv şase procente.

Preşedintele în funcţie, Veronica Michelle Bachelet Jeria, prima femeie care accedea la cea mai înaltă funcţie din acest stat, nu a mai candidat pentru un nou mandat de patru ani, în ciuda popularităţii încă ridicate.

Primul preşedinte de dreapta după Pinochet?

Sebastian Pinera ar putea fi primul preşedinte de dreapta, după înlăturarea de la putere a dictatorului Augusto Pinochet, care a condus ţara în perioada 1973-2000. Victoria lui Pinera ar putea fi cu atât mai surprinzătoare cu cât, în ultimele decenii, în regiune, stânga a câştigat majoritatea alegerilor.

În centrul mesajului electoral al stângii se află apelul la linişte, iar în planul secund, tema trecutului reprezentat de dictatura lui Pinochet: „Nu vrem să facem un salt către necunoscut şi nici să ne întoarcem în trecut". Analiştii susţin că mesajul lui Frei seamănă cu cel al altor lideri de stânga din regiune. „Nu credem că puterea pieţei şi a banilor ar trebui să aibă prioritate asupra unei societăţi", le transmite Frei susţinătorilor săi.

O bună parte dintre votanţi s-au săturat însă de stânga, care conduce ţara de două decenii. Pentru numeroşi tineri, mesajul de „schimbare" cu care vine candidatul dreptei pare mai atrăgător. În ciuda acestui trend, Chile reprezintă un model pentru statele din America de Sud, datorită unui sistem democratic sănătos şi a unei economii solide.

Un „Berlusconi local"

Sebastian Pinera se află pe locul 701 în topul mondial realizat de revista „Forbes", cu o avere estimată la aproximativ un miliard de dolari. Candidatul la preşedinţie este acţionar majoritar la principala companie aeriană naţională, LAN Chile. Cele mai vizibile achiziţii sunt însă principala echipă de fotbal a ţării, Colo Colo, dar şi un post de televiziune. Din acest punct de vedere, Pinera seamănă foarte mult cu un alt lider de dreapta, Silvio Berlusconi.

Spre deosebire însă de liderul italian, chilianul îl aminteşte deseori pe Dumnezeu, în discursurile sale, în timp ce ridică teatral mâinile către cer. Pinera provine dintr-o familie care a avut reprezentanţi în şase din cele şapte guverne chiliene. Aceştia au ocupat funcţii de miniştri sau de consilieri. Unul dintre ei, fostul ambasador la Naţiunile Unite Jose Pinera, ar fi fost agent al CIA.

În ciuda divergenţelor politice, Sebastian Pinera rămâne admirat pentru faptul că a cerut, în 1988, organizarea unui referendum care să pună capăt dictaturii lui Augusto Pinochet. La puţin timp după ce statul a îmbrăţişat democraţia, în 1990, drept răzbunare, suporterii lui Pinochet l-au răpit pe unul dintre copiii lui Sebastian Pinera.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite