Un elicopter s-a prăbuşit în Tadjikistan. 25 de persoane şi-au pierdut viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elicopter al Gărzii Naţionale tadjice s-a prăbuşit miercuri în Tadjikistan. În accident şi-au pierdut viaţa patru militari, potrivit unui comunicat oficial. Surse militare susţin, însă că sunt până la 25 de victime, anunţă BBC.

Un elicopter Mi-8 al Gărzii Naţionale tadjice s-a prăbuşit în estul ţării. Patru membri ai echipajului au murit şi alţi trei au fost răniţi, a anunţat Garda Naţională, într-un comunicat.

Aparatul de zbor urma să aterizeze în valea Raşt, unde forţele tadjice conduc o amplă operaţiune militară împotriva insurgenţilor islamişti, se arată în comunicat.

Potrivit Gărzii Naţionale, el a rupt o linie de înaltă tensiune şi s-a prăbuşit într-un râu, în timp ce era pe punctul de a ateriza pe un teren din Raşt.

Elicopterul zbura din Duşanbe spre valea Raşt, situată la aproximativ 200 de kilometri de capitală.

O sursă militară tadjică de rang înalt a declarat, sub acoperirea anonimatului, că bilanţul real al accidentului este de 25 de morţi, dintre care 18 membri ai unităţii de elită Alpha şi şapte membri ai Gărzii Naţionale.

Această sursă a avansat şi posibilitatea ca elicopterul să fi fost doborât de insurgenţi islamişti, ascunşi într-unul din adăposturile lor din munţi.

image

Este posibil ca islamiştii să fi doborât elicopterul Mi-8 din munţi, în timp ce acesta urma să aterizeze pe terenul din Raşt, potrivit sursei.

Alţi oficiali militari care au solicitat anonimatul au declarat de asemenea că bilanţul este mult mai grav decât cel furnizat de Garda Naţională.

Şapte membri ai Gărzii Naţionale şi-au pierdut viaţa într-un incident separat, în urma unei erori de manipulare a unui mortier, în valea Raşt, a precizat o sursă de rang înalt din forţele armate.

O insurecţie islamistă pare să câştige teren în ultimele săptămâni în Tadjikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, vecină cu Afganistanul. Cele două ţări au o frontieră comună foarte nesecurizată, lungă de 1.300 de kilometri.

În septembrie, 28 de militari au fost ucişi într-o ambuscadă în valea Raşt. Mişcarea Islamică din Uzbekistan (MIO), un grup legat de talibani şi al-Qaida, a revendicat atacul. Luni, cinci poliţişti ai unei unităţi de elită au fost ucişi în confruntări cu rebelii.

Tadjikistanul, stat majoritar musulman, cel mai sărac dintre statele rezultate din destrămarea Uniunii Sovietice, a fost afectat de un război civil în anii '90.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite